Stīgu orķestris no Hamburgas kopā ar Ādažu Mākslas un mūzikas skolas kamerorķestri koncertēs Rīgas Svētā Pētera baznīcā

Stīgu orķestris no Hamburgas kopā ar Ādažu Mākslas un mūzikas skolas kamerorķestri koncertēs Rīgas Svētā Pētera baznīcā 2.oktobrī plkst. 18.00

Ādažu Mākslas un mūzikas skolā viesosies stīgu orķestris “Elbas stīgas” no Hamburgas, Vācijā. Vizītes laikā orķestris kopā ar Ādažu Mākslas un mūzikas skolas kamerorķestri 2.oktobrī plkst.18.00 koncertēs Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Hamburgas orķestra “Elbas stīgas” diriģente Gesa Rīdela (Gesa Riedel), savai paziņai, vijolniecei Laumai Skridei izteica vēlmi veidot muzikālu sadraudzību ar bērnu kamerorķestri Latvijā, tagad abi orķestri satiksies. Ādažnieki uzņems viesus ģimenēs, centīsies vācu bērnus vest aizraujošās ekskursijās, protams, neizpaliks ikdienas mēģinājumi un koncerti.

Abu orķestru veidošanās vēsture ir līdzīga, orķestra sastāvs veidojas no mūzikas skolu skolēniem un absolventiem. Hamburgas orķestrī “Elbas stīgas” muzicē bērni no 6 līdz 18 gadu vecumam, orķestra vadītāja čelliste Gesa Rīdela uzskata, ka bērnu gadu starpībai nav nozīmes, ja bērni ir vienoti muzikālā tēla atklāsmē.

Orķestra repertuārs ir visaptverošs “no Abbas līdz Apokaliptikai, no Baha līdz Beatles, no Vivaldi līdz West Side Story”. Diriģente pati speciāli veido orķestra instrumentācijas tā, lai katrs bērns spēlētu partiju atbilstoši savām spējām. Gesa Rīdela uzskata, ka audzēkņa vecuma diapazons nav šķērslis, bet drīzāk stimuls spēlēt. Orķestris “Elbas stīgas” ir piedalījies vairākos muzikālos projektos, kā vienu no spilgtākajiem minot kopkoncertu ar pasaules mēroga zvaigznēm, kuru vidū bijusi Hamburgā dzīvojošā latviete Baiba Skride.

Abu orķestru kopīgajā muzikālajā piedzīvojumā Rīgas koncertā piedalīsies arī Studentu stīgu orķestra “B-Sharp” mūziķi. “B – Sharp” jaunā diriģenta Artūra Gaiļa vadībā muzicē Latvijas augstskolu studenti – topošie inženieri, mākslinieki, mediķi, ekonomikas speciālisti… Šī sadarbība ir īpaša, jo “B – Sharp” mūziķe Johanna Maul, reiz spēlējot dzimtajā Vācijā, bijusi Hamburgas orķestra “Elbas stīgas” pirmā vijole.

Liels paldies audzēkņu vecākiem un ģimenēm, kas uzņems viesus savās mājās.

Orķestra galvenais diriģents Andris Gailis pats raksta mūziku un veido interesantus pārlikumus orķestrim, kas vairākkārt skanējuši Ādažu kamerorķestra sniegumā un skanēs arī šajā sadraudzības projekta koncertā. Veiksmīga ir kolektīva sadarbība ar komponistēm Anitru Tumševicu un Annu Veismani, kuras rada gan oriģināldarbus, gan pārlikumus un apdares, kas veicina orķestra māksliniecisko izaugsmi.

Stīgu orķestra viesošanos Ādažos atbalsta Ādažu novada dome, SIA “Kafe Serviss”, SIA “B Bus”, “Berlat grupa”, SIA “Pelegrin”, “Ādažu Čipsu” ražotne, biedrībai “Ādažu Uzņēmēji” un personīgi Uldis Štēbelis.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru