Top pirmā mātes piena banka Latvijā. Parakstīts līgums par piena analizatora iegādi

Lai gan mammas piens ir kritiski nozīmīgs priekšlaikus dzimušo bērnu izdzīvošanai un attīstībai, ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc gandrīz visur Eiropā darbojas mātes piena bankas – līdz šim donoru piens nav bijis pieejams vienīgi Latvijā un Rumānijā.

Tomēr beidzot arī Latvija ir soli tuvāk pirmās mātes piena bankas izveidei – šodien iegādāta viena no svarīgākajām ierīcēm mātes piena bankas projekta īstenošanai – piena analizators. Līdzekļus analizatora iegādei izdevies savākt vērienīgā labdarības kampaņā Dod spēku vismazākajam!, ko rīkoja Latvijas Neonatologu biedrība sadarbībā ar uzņēmumiem Nutricia un Rimi, kā arī Bērnu slimnīcas fondu un priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrību Esmu klāt!. Dažu mēnešu laikā piena bankas izveidei tika saziedoti 35 427,17 eiro.

Ieliekot pamatus Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidē, pēc vairāku mēnešu rūpīgas piedāvājumu izpētes, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā šodien tika parakstīts līgums ar Zviedrijas uzņēmumu Viola Vitalis AB par piena analizatora iegādi, kurš slimnīcā tiks uzstādīts jau rudenī.

Piena analizators – praktiski pielietojams vēl pirms piena bankas atklāšanas

Ar piena analizatora palīdzību tiek noteikts mammas pienā esošo uzturvielu daudzums un piena makroelementu sastāvs, tādējādi pārbaudot, vai tajā ir pietiekami daudz priekšlaikus dzimušajiem bērniem tik kritiski svarīgo uzturvielu, piemēram, olbaltumvielu, lipīdu un laktozes. Tāpēc svarīgi piezīmēt, ka analizators tiks izmantots arī pirms piena bankas atklāšanas – lai pārbaudītu māmiņu piena sastāvu un noteiktu, vai to nepieciešams stiprināt.

Lai gan piena analizatora iegāde ir liels un būtisks solis pretī piena bankas izveidei, tas ir laikietilpīgs process un līdz piena bankas atvēršanas svētkiem vēl sperami vairāki soļi – nepieciešams iekārtot telpas un iegādāties pārējo aprīkojumu. Trūkstošā aprīkojuma kopējās izmaksas lēšamas ap 120 tūkstošiem eiro.

Mātes piena banka – būtisks atbalsts vismazāko izdzīvošanai

“Pirms laika dzimušajiem mazuļiem lielāko spēku augt dod mammas piens, tāpēc mātes piena bankas izveide ir nozīmīgs projekts ļoti daudziem no Latvijas vismazākajiem bērniem. Ne visām māmiņām, bērniņam piedzimstot priekšlaikus, ir savs piens, un šādos gadījumos otra piemērotākā izvēle būtu donoru piens. Mammas piens ir kā zāles, kas ļauj bērniņam augt veselākam,” skaidro Latvijas Neonatologu biedrības valdes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas neonatoloģe Amanda Smildzere.

Vieni no kampaņas iniciatoriem un rīkotājiem ir arī bērnu pārtikas ražotājs Nutricia, kas zinātnes centrā Nutricia Research Nīderlandē mātes pienu pēta jau vairāk nekā 40 gadus. “Katrs bērniņš ir pelnījis saņemt labāko un piemērotāko uzturu, tikai tā viņš izaugs stiprs un vesels. Mūsu ilgstošie mātes piena pētījumi nenoliedzami pierāda – lai bērns augtu un attīstītos, agrīnajā dzīves posmā svarīgi uzņemt visu nepieciešamo. Jo īpaši svarīgi tas ir pirms laika dzimušajiem bērniņiem, kuri cīnās par savu dzīvību,” stāsta Aptamil zīmola vadītāja Agnese Uzrauga.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Latvijas Neonatologu biedrība, Bērnu slimnīcas fonds, priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrība Esmu klāt!, kā arī uzņēmumi Nutricia un Rimi pauž vissirsnīgāko pateicību visiem ziedojumu akcijas atbalstītājiem. “Mātes piena bankas ieceres īstenošana nav iespējama bez atbalstītājiem, jo projekts ir sarežģīts un ļoti dārgs, tāpēc esam pateicīgi visiem, kuri aiz lielās naudas summas redz mūsu pašus mazākos bērniņus un ir gatavi viņiem palīdzēt. Mums vēl kopā ir liels darbs darāms un garš ceļš ejams, taču ticu, ka viss izdosies un tuvāko gadu laikā arī Latvijā priekšlaikus dzimušiem bērniņiem būs nodrošināta labākā iespēja augt lieliem un veseliem!” atbalstītājiem pateicas Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Vērienīgo labdarības kampaņu Dod spēku vismazākajam! pērn rīkoja Latvijas Neonatologu biedrība sadarbībā ar uzņēmumiem Nutricia un Rimi, Bērnu slimnīcas fondu un priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrību Esmu klāt! Izmantojot dažādus ziedošanas kanālus – zvanot uz Bērnu slimnīcas fonda ziedojumu tālruni, iegādājoties Aptamil 2, 3 vai 4 piena maisījumus, ziedojot Rimi un Supernetto ziedojumu kastītēs vai mājaslapā mansrimi.lv, kopā tika saziedoti 35 427,17 eiro.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru