Valmieriešiem pieejams kvalitatīvs un finansiāli izdevīgs dzeramais ūdens no krāna

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina valmieriešus novērtēt un uzturā izmantot Valmieras centralizēti piegādāto dzeramo ūdeni no krāna. Centralizētā ūdensapgāde pilsētvidē ir veiksmīgākais risinājums, lai varētu uzturā lietot kvalitatīvu, veselībai nekaitīgu un finansiāli izdevīgu dzeramo ūdeni.

Rekomendējamais dzeramā ūdens patēriņš cilvēkam dienā vidēji ir 1,5-2 litri, un Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācijas apkopotie statistikas dati liecina, ka katrs trešais iedzīvotājs ikdienā lieto fasēto dzeramo ūdeni. Tā gada laikā par to vidēji tiek iztērēti 300 – 400 eiro, vienlaikus saražojot ap 50kg plastmasas atkritumu. Tikmēr SIA “Valmieras ūdens” centralizēti piegādātā dzeramā ūdens izmaksas ir 1,10 eiro par kubikmetru jeb 0,11 centi par litru. Tas savukārt nozīmē, ka gada laikā, izdzerot divus litrus dienā, izmaksas par dzeramo ūdeni sastāda nepilnu vienu eiro.

Dzeramā ūdens resurss Valmieras un tās aglomerācijas patērētāju vajadzībām tiek iegūts tikai no pazemes, izmantojot artēziskos urbumus. SIA “Valmieras ūdens” rīcībā ir desmit šādi urbumi vidēji 110 metru dziļumā. Dzeramā ūdens ieguve notiek nepārtraukti, un diennakts laikā SIA “Valmieras ūdens” urbumos iegūst 3500-4000 kubikmetrus ūdens, kas pirms piegādes patērētājiem nonāk dzeramā ūdens sagatavošanas stacijā. Tās galvenais darbības mērķis ir samazināt dzelzs un mangāna saturu ūdenī, izmantojot šķembām un kvarca smiltīm pildītus filtrus. Tajā pašā laikā tiek saglabātas pazemes ūdens labās īpašības.

Laboratorijas dati apliecina, ka ūdens kvalitāte praktiski nesamazinās, veicot ceļu no ūdens sagatavošanas stacijas līdz patērētāju ūdenskrānam. Katru nedēļu tiek veiktas pārbaudes dzeramā ūdens sagatavošanas stacijā, lai pārliecinātos par kvalitātes rādītāju atbilstību, un ar aktuālo dzeramā ūdens kvalitātes pārskatu ikviens interesents var iepazīties SIA “Valmieras ūdens” interneta vietnē www.valmierasudens.lv. Lai saglabātu ūdens kvalitāti ceļā no dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas līdz patērētājam, SIA “Valmieras ūdens” divreiz gadā veic maģistrālo ūdensvadu skalošanu un dezinfekciju. Reizi ceturksnī notiek dzeramā ūdens atbilstības monitorings visā pilsētā, kad ūdens paraugu ņemšana notiek vairākās vietās dažādos Valmieras pilsētas rajonos tieši no patērētāju ūdens krāniem. Regulārs dzeramā ūdens atbilstības monitorings ļauj būt drošiem par iedzīvotājiem piegādātā dzeramā ūdens kvalitāti.

23.oktobrī arī Eiropas Parlaments atbalstīja priekšlikumus Eiropas Savienības direktīvā par dzeramā ūdens patēriņu, lai uzlabotu ūdens kvalitāti un nodrošinātu piekļuvi dzeramajam ūdenim, vienlaikus samazinot plastmasas pudeļu radīto atkritumu daudzumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru