Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna jaunā Ministru kabineta svinīgajā sēdē

Augsti godātais Ministru prezidenta kungs!

Augsti godātie ministri!

Dāmas un kungi!

Vispirms vēlos pateikties Māra Kučinska vadītajai valdībai, kas savas darbības laikā lika pamatus svarīgām reformām un panāca ļoti būtiska jautājuma risinājumu, kas ir svarīgs valsts drošībai, – 2 % no iekšzemes kopprodukta, kas tiek novirzīti aizsardzības nozarei. Tie bija ļoti svarīgi lēmumi, kas vērsti visas sabiedrības ilgtermiņa interesēs.

Paldies Arturam Krišjānim Kariņa kungam par uzdrošināšanos un neatlaidību, meklējot un rodot kopsaucējus kopā ar plaši pārstāvēto partiju loku, lai vairāk nekā divus mēnešus pēc 13. Saeimas pirmās sēdes izveidotu jauno valdību. Tas ir bijis garš process un šajā garajā valdības veidošanas procesā ir zaudēts laiks, un ir iekavēti daudzi ļoti būtiski lēmumi, kas savukārt var radīt negatīvas sekas valstij kopumā.

Augsti godātais Ministru prezidenta kungs! Ministri!

Lai stiprinātu sabiedrības uzticību politiķiem un politiskajiem procesiem valstī kopumā, valdībai būs jārīkojas ātri un izlēmīgi. Tajā pašā laikā arī neaizmirstot par vēlētājiem dotajiem solījumiem, kas, manuprāt, ir ļoti būtiski, lai vēlētājs neviltos politiskajās partijās.

Valdības veidošanas procesā es vairākkārt uzsvēru un vēlreiz gribu uzsvērt, ka mums ir nepieciešams sabalansēts valsts budžets. Ir pienācis laiks, kad jāsāk domāt par uzkrājumu veidošanu, kas varētu noderēt grūtos laikos. Jo, vērtējot ekonomiskās attīstības tendences pasaulē, mums ir jābūt gataviem dažādiem jauniem izaicinājumiem.

Šobrīd Latvija arvien turpina stabilu ekonomisko attīstību. Bet mums ir jāapzinās, ka lielā mērā par to varam pateikties Eiropas fondu naudai un labvēlīgai ārējai videi, bet šī vide ir un būs mainīga. Tāpēc jo īpaši svarīgi ir mums pašiem veidot labvēlīgus apstākļus valsts izaugsmei, stiprināt valsts konkurētspēju, veidot stabilu un prognozējamu nodokļu politiku, turpināt reformas, mazināt sociālo nevienlīdzību, stiprināt tiesiskumu un veikt daudzus citus uzdevumus.

Valdības veidošanas procesā vairākkārt tika runāts un, tas ir izšķirīgi svarīgi, turpināt stiprināt finanšu sistēmas drošību, ieviešot Moneyval ziņojuma rekomendācijas, padarot stingrāku un efektīvāku banku sektora uzraudzību un stiprinot kontrolējošo iestāžu sadarbību un koordināciju. Tas valdībai ir jādara nekavējoties, jo kavēšanās var būt bīstama valsts ekonomiskajai attīstībai.

Latvijas nacionālajās interesēs ir stiprināt vienotu Eiropas Savienību un cieši sadarboties ar valstīm, kas aizstāv mūsu kopējās – Rietumu demokrātijas – vērtības. Mums ir jāturpina veidot mūsu valsts noturību pret dažādiem mūsdienu apdraudējumiem informācijas telpas aizsardzības un kiberdrošības jomās un, ne mazāk svarīgi, arī klimata pārmaiņu jomā.

Jaunā Ministru kabineta locekļi!

Latvijas iedzīvotāji sagaida, ka jūs katrs jau no pirmās dienas ne tikai vārdos, bet arī darbos uzņemsieties atbildību par mūsu valsti. Katrs no jums atsevišķi un, būtiskākais, no šodienas jūs visi kopā esat atbildīgi par valdības īstenoto politiku.

Novēlu jums sekmīgu darbu un, lai mums pietiek spēka, izturības un drosmes iestāties par savu valsti un par mūsu valsts iedzīvotājiem!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru