Veselības aprūpes pakalpojumu tarifu pārskatīšanu kavē ierobežotie cilvēkresursi un finansējuma apmērs

Kā sacīja NVD direktores vietnieks veselības aprūpes administrēšanas jautājumos Edgars Labsvīrs, tarifu pārskatīšana ir nepārtraukts process, kuru ietekmē ne tikai paša NVD, bet arī ārstniecības iestāžu kapacitāte.

Pēc Labsvīra paustā, tarifu pārskatīšana nepārtrauktība saistīta ar to, ka izmaksas un vajadzības nepārtraukti mainās. Piemēram, ja šogad nācās pārskatīt tarifus, lai palielinātu atalgojuma daļu tajos, tad vēlāk tarifi būs jāmaina citu iemeslu dēļ,

Labsvīrs piebilda, ka līdz gada beigām būs pārskatīta puse no tarifiem, tomēr pēc laika šie tarifi būs jāpārskata atkal.

VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško, norādīja, ka tarifu pārskatīšanā patlaban veikts nozīmīgs solis, jo ar nākamo gadu tiks palielināta gultas dienas vērtība universitātes slimnīcām, kas bijis ilgstoši sasāpējis jautājums lielajām Latvijas slimnīcām.

Bijusī Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja un Veselības aprūpes darba devēju asociācijas izpilddirektore Ināra Pētersone sacīja, ka redz, ka NVD iegulda lielu darbu tarifu pārskatīšanā, tomēr bieži saskaras ar strupceļu, proti, finansējuma trūkumu, kura piešķiršana bieži vien ir politiska izšķiršanās.

Pētersone ierosināja NVD izrēķināt tarifus atbilstoši reālajām izmaksām, bet valsti noteikt maksāt procentus no tarifiem. Piemēram, pie vieniem finansiāliem apstākļiem valsts maksā 80% no tarifiem, bet, situācijai uzlabojoties, 90% un uz augšu, piebilda Pētersone.

Jau ziņots, ka NVD, Latvijas Slimnīcu biedrības pārstāvji un slimnīcu vadītāji vienojušies šī gada laikā pārskatīt un izdalīt terciāro pakalpojumu tarifus no kopējo veselības aprūpes pakalpojumu tarifu klāsta.

Kā aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Evija Štālberga, terciārie pakalpojumi ir augsta līmeņa, sarežģīti veselības aprūpes pakalpojumi, kas galvenokārt tiek nodrošināti universitāšu slimnīcās, kurās ir attiecīgajā jomā specializējušies, pieredzējuši veselības jomas profesionāļi, piemēram, transplantācijas operācijas, augsta līmeņa ķirurģiskās operācijas un citi pakalpojumi.

Pēc Štālbergas paustā, puses vienojušās par minēto darbu veikšanu šī gada laikā, NVD speciālistiem sadarbojoties ar veselības nozares speciālistiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru