Vīrieši melo biežāk, sievietes smalkāk. Kā tikt galā ar nepatiesības kaiti?

meli1

Atkarojam savu personīgo telpu

Daudzi noteikti būs izjutuši, cik tas ir nepatīkami, ja rindā vai sabiedriskajā transportā uzrodas kāds, kas tā vien cenšas uzsēsties uz galvas tiešā un pārnestā nozīmē. Negatīvās emocijas uzrodas tāpēc, ka šis kāds ir pārkāpis mūsu personīgās telpas robežas. Šī telpa nav tikai kāds noteikts attālums, līdz kuram, neizjūtot diskomfortu, cilvēks atļauj sev pietuvoties citiem. Tās var būt arī personiskās lietas, kuras aiztikt un pārvietot nevienam nav atļauts, kuras mēs uzskatām tikai par savām, piemēram, krēsls pie galda, dators utt. Vēl tās ir domas un jūtas, kurās ne ar vienu negribam dalīties.

Arī mājās ģimenē nereti tiek izmantotas dažādas viltībiņas, no kurām ne viena vien labi zināma daudziem. Piemēram, lai vīrs nepārkāptu personīgās telpas robežu, sieva izmanto paņēmienu, kas jau tiek uzskatīts par klasisku, proti, sūdzas par galvassāpēm. Savukārt vīrs analoģiskā situācijā izvēlas, viņaprāt, daudz argumentētāku nepatiesību – neatliekamu darbu. Un tas viss tikai tādēļ, lai noslēptu savas patiesās domas un izjūtas (tās taču ir tikai individuālai lietošanai) vai arī īstenot savu elementāro vēlmi pabūt vienatnē.

Cenšamies saglabāt mieru un stabilitāti

Mānīšanās palīdz saglabāt mieru un stabilitāti ģimenē. Neticami, bet tā tas ir. Piemēram, vīram nepatīk, ka sieva daudz laika pavada ar savām draudzenēm, tāpēc sieva, lai vīrs nepiktotos, paskaidro, ka aizkavējusies darbā: vai nu bijis mazs steidzams darbiņš, vai arī kādam no kolēģiem svinēta dzimšanas diena. Tās, protams, ir odziņas. Ko tad lai saka par daudz nopietnākām lietām, kad vīrietim vai sievietei ir kāda cita aizraušanās ārpus mājas. Tad kreisie sānsoļi tiek skaidroti ar lielu noslodzi darbā, komandējumu, ieilgušām lietišķām sarunām utt. un tikai tāpēc, ka gan vīrieši, gan sievietes vienādi baidās no pārmaiņām, jo – kā lai zina, kas sagaidāms aiz pagrieziena.

Finanšu noslēpumi

Nauda ir diezgan nopietns iemesls meliem ģimenē. Sievietes parasti prāto šādi: “Kāpēc viņam jāzina, cik maksāja kurpes vai gājiens pie friziera?! Tik un tā nesapratīs un nenovērtēs, tikai visu vakaru būs īgns un neapmierināts.” Tāpēc tiek nosaukta cita, zemāka cena, un “labvēlīgs klimats” mājās nodrošināts. Šo pašu “spēli” izmanto arī vīrieši, kādu summu pietaupot “visādam gadījumam”.

Ko no visiem šiem piemēriem var secināt? Tikai to, ka, izņemot neuzticību, mānīšanās notiek ar vislabākajiem nodomiem. Tomēr šaut pāri strīpai ar šo “slepeno ieroci” nevajadzētu, jo melos var tik pamatīgi sapīties, ka galarezultātā tiks zaudēta otra cilvēka uzticēšanās. Turklāt runāt patiesību nāk par labu veselībai. Piemēram, neapsolīt to, par ko jau iepriekš zināms, ka izpildīts netiks, neizpušķot faktus, kurus grūti apstiprināt (labāk tos vispār nepieminēt). Pateikta patiesība aizsargā no stresa, jo nav jānopūlas, lai atcerētos, kas kuram, kad un kādā sakarā samelots.Un attiecīgi arī no bailēm, ka meli var nākt gaismā – ne velti saka, tiem esot “īsas kājas”.

Protams, nav arī skaļi jāsaka viss, kas prātā, jo tā jau ir otra galējība.

Starp citu, pierādīts, ka vīrieši melo biežāk nekā sievietes un gūst no tā baudu, toties sievietes prot melot daudz izsmalcinātāk. Vēl pētījumi pierādījuši, ka 30 minūšu laikā 87% ļaužu pamanās samelot 1–2 reizes.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru