14 patīkami fakti par skūpstīšanos

  1. Kad tu pirmo reizi kādu noskūpsti, tas palielina neirotransmiteru dopamīnu, kas liek tev vēlēties skūpstīties vēlreiz.
  2. Bez visām citām lietām, ko dara dopamīns, tas var likt sarukt tavai apetītei un padarīt iemigšanu teju vai neiespējamu.
  3. Divas trešdaļas no cilvēkiem skūpstoties ieliec savu galvu uz labo pusi. Šo faktu atklāja vācu pētnieks, Onur Güntürkün, kad bija spiegojis 224 pārus dažādās publiskās pasaules vietās – ASV, Turcijā un Vācijā.
  4. Skūpstīšanās mums palīdz saprast vai cilvēks mums ir piemērots. Saskaņā ar bioloģijas antropoloģes Helēnas Fišeres teikto, mums ir tendence dot priekšroku cilvēkiem ar atbilstošiem bioloģiskiem profiliem. Apmainīties ar siekalām ir viens veids kā noskaidrot saderību.
  5. Kad tu ar kādu skūpsties, tava sirdsdarbība ir ātrāka un skābeklis tavas smadzenes sasniedz daudz ātrāk. Tas viss pateicoties neirotransmiterim epinefrīnam un noreprinefrīnam, kuri atbild par ‘’cīnies vai bēdz’’ reakciju.
  6. Skūpstīšanās liek tavām acu zīlītēm izplesties. Varbūt tāpēc mēs vienmēr aizveram acis.
  7. Skūpstīšanās laikā izdalās endorfīni, kas sagādā mums eiforijas viļņus. Par šo dabiski patīkamo stāvokli tu vari teikt paldies hipofīzei un hipotalāmam.
  8. Muskulis, kuru tu lieto, lai savilktu savas lūpas, saucas “orbicularis oris”. Forma, kuru tu veido ar savām lūpām, ir līdzīga tai, ko veido bērns, kad zīž, tas dod iespējamu norādi tam, kā skūpstīšanās ir cēlusies.
  9. ‘’Nachküssen’’ ir vācu vārds, kas nozīmē ‘’skūpsts, lai atlīdzinātu visus tos, kas nav bijuši’’.
  10. Skūpstīšanās mudina mūsu ķermenim izstrādāt oksitocīnu. Oksitocīns arīdzan tiek saukts par ‘’mīlas hormonu’’, lai arī tā nav vienīgā lieta, ko šis hormons dara mūsu ķermenī, oksitocīns piedalās procesā, kurā mums izveidojas pieķeršanās sajūtas. Tiek uzskatīts, ka šis hormons atbild par mīlestības sajūtas uzturēšanu sen pēc medusmēneša beigām.
  11. Skūpstīšanās daudzums pāra attiecībās ir saistīts ar to, cik laimīgi viņi tajās jūtas. Šajā pašā pētījumā tika atklāts arī tas, ka tas nav attiecināms uz seksa biežumu. Gan cilvēku apmierinātība ar skūpstu daudzumu, gan seksa biežumu bija saistīta ar attiecību kvalitāti.
  12. Sievietes skūpstīšanos attiecībās vērtē augstā nekā vīrieši. Pētījumā, kurā bija iesaistīti vairāk kā 1000 koledžas studenti, tika atklāts, ka kamēr sievietes skūpstīšanos vērtē kā potenciālo partneru noskatīšanu, vīrieši to vērtē kā seksa iespējamību.
  13. Pasaulē ilgākā skūpsta graums pārsniedza divas dienas. Šo rekordu uzstādīja Taizemiešu pāris – Ekkachai Tiranarat un Laksana Tiranarat pagājušā gada Valentīndienā, skūpstoties 58 stundas, 35 minūtes un 58 sekundes.
  14. Kad tavas lūpas saskaras ar otras personas lūpām, ir nodarbināti 5 no taviem 12 galvaskausa nerviem. Tas liecina par to, ka tavas smadzenes cenšas sakopot pēc iespējas vairāk informācijas par personu kuru skūpsti.

 

Avots: buzzfeed.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru