6 frāzes, ko neteikt bērnam – no tām nepieciešams izvairīties

Ir frāzes, ko atceramies visu savu dzīvi – vairums no tām ir ar mums no bērnības. Uzzini 6 frāzes, kas bērnu spēj ietekmēt negatīvi un no kurām vajadzētu izvairīties.

1.Tu esi pārāk jauns/jauna priekš tā

Bērni ir apņēmīgi – ja godīgi, apņēmīgi nekā mēs, pieaugušie, līdz brīdim, kad viņu spārni tiek apgriezti. Ir svarīgi apjaust, ka bērniem ir potenciāls un viņi var strādāt saviem mērķiem jau agrā bērnībā. Frāze „Tu esi pārāk jauns” tikai rada iespaidu, ka ir jāsagaida kāda maģisks vecums, kurā viss notiek pats no sevis. Ir ļoti, ļoti svarīgi teikt, ka jau tagad bērns ir spējīgs paveikt daudz un ar laiku viņš spēs vēl vairāk.

2.Negaidi tik daudz

Apgalvojums, kas var salauzt bērna iekšējo es. Tā vietā ir jāsaka „Gaidi! Gaidi daudz! Bet vēl vairāk par gaidīšanu, rīkojies, lai tu iegūtu!”

3. (Apgalvojums meitenēm) Tas ir vīru darbs

Šādas frāzes tikai stiprina dzimumu nevienlīdzību un stagnāciju. Jā, vīriešu un sieviešu ķermeņi ir veidoti atšķirīgi, bet tas nemazini iespējas un spējas. Meitenes var sasniegt tikpat daudz cik puiši, problēma ir tāda, ka šī brīža vecākajās paaudzēs sievietes daudz retāk ir veiksmīgas, jo agrāk viņām tika liegta iespēja iegūt tādu pašu izglītību, kāda tika dota puišiem. Šāda nevienlīdzība arī ir turpinājusies arī šajā gadsimtā, liekot meitenēm domāt, ka viņas ir mazāk spējīgas. Bet tas ir jāpārtrauc!

4.Tu tikai iznieko savu laiku

Skarbi vārdi vecākiem – jūsu bērns bieži vien zinās labāk par jums. Ir svarīgi to pieņemt un nedomāt, ka vienmēr zināt labāk. Ja bērns izjūt prieku, ļaujiet viņam to gūt un pavadīt savu laiku tā, kā viņš to vēlās. Pat, ja neredzat ieguvumu tam, ļaujiet. Jo varam jau apgalvot, ka viss ir laika izniekošana un likt bērniem domāt, ka nekas šajā pasaulē nav laika vērts.

5.Es to izdarīšu tavā vietā

Ar šiem vārdiem mēs mācām nepatstāvību. Labāk ir teikt „Mēģini un dari, ja gribi, lūdz palīdzību, bet nepadodies. Ja mēģināsi, tev var izdoties.”

6.Neiesi no galda prom, līdz šķīvis nebūs tukšs

Šos vārdus daudzi esam dzirdējuši bērnībā. Un tiem ir loģisks skaidrojums – vecāki bieži bija situācijā, kad bija jūtams trūkums, kā arī mūsos vēlas ieaudzināt tikumu pret darbu, ēdienu un visu, kas ir ap mums. Bet šāda mācība var „iesēsties” bērna prātā un traucēt ievērot veselīgu un mērenu ēšanu pieaugušo gados.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru