8 padomi, kā nekļūt par toksiskajiem vecākiem

1.IEDVESMO VIŅUS BŪT TĀDIEM, KĀDI VIŅI IR

Bērni ir tas, kas viņi ir. Viņiem nav jākļūst par taviem nepiepildītajiem sapņiem un cerībām. Uzspiežot savus ideālus, tu pamazām iznīcinu bērna izpratni par sevi un savu personību. Ļauj bērnam vilkt tādas drēbes, kādas viņam patīk, pat, ja tev tās šķiet neglītas. Ļauj pašiem izvēlēties savu aizraušanos, pat, ja tev tā nešķiet praktiska vai noderīga.

2.ĻAUJ VIŅIEM SAGLABĀT SAVUS NOSLĒPUMUS (kamēr tie nav bīstami pašam bērnam)

Tev ir jāzina daudz, lai palīdzētu un pasargātu, bet tev nav jāzina viss par savu bērnu. Ir tikai labi, ja tu ļauj bērnam būvēt pašam savu dzīvi un savu pasauli. Ja zini, ka bērns raksta dienasgrāmatu, „nebāz savu degunu tajā”. Interesējies, bet ar mēru.

3.ĻAUJ VIŅIEM KĻŪDĪTIES

Cieņa ir arī tajā, ka tu ļauj bērniem kļūdīties, necenšoties būt par glābšanas tīklu ikvienā situācijā. Ir nepieciešams kļūdīties, lai mēs kļūtu stiprāki un pārliecinātāki par sevi, lai, saskaroties ar problēmām, nemestu plinti krūmos un apzinātos, ka spējam mēģināt atkal.

4.NEIZVIRZI NEIZPILDĀMAS CERĪBAS

Apzinies, ka katrs bērns ir citādāks, katram ir savas spējas un spēju robežas. Ja gaidīsi pārāk daudz un bērns to neizpildīs, vilšanās liks justies slikti jums abiem. Esi pacietīgs, mierīgs un atbalstošs – viss notiks tā, kā tam jānotiek.

5.RUNĀ AR VIŅIEM UN IEKLAUSIES

Tā vietā, lai bļautu vai pārmestu, esi mierīgs un runā, paskaidro. Sarunājies un klausies. Iespējams, ka ir kas tāds, ko bērns nepasaka.

6.NESAGAIDI, KA BĒRNS SPĒS ATRISINĀT TAVAS PROBLĒMAS

Bērniem ir jāzina, ka dzīvē nāksies saskarties ar dažādām problēmām. Bet tu nevari sagaidīt, ka divgadnieks vai piecgadnieks spēs atrisināt tavas problēmas darbā vai attiecībās. Runā ar viņiem un māci, ka teju ikviena situācija ir atrisināma, tikai nepieciešams meklēt veidus, kā to paveikt.

7.NESOLI „KUKUĻUS”

Mantas, nauda, saldumi – tie nav atbilstoši veidi, kādos kaut ko panākt, kā audzināt bērnus.

8.PIEŅEM, KA BĒRNI PIEAUG

Ja tuvojas diena, kad zini, bērni pametīs ģimenes ligzdiņu, pieņem situāciju. Visi kādreiz pieaug. Bērniem jādodas pasaulē un jāmācās, jākļūst par personībām. Un tev jāmācās dzīvot bez viņiem, baudot visu, ko dzīve sniedz.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru