9 lietas, ko pusaudži tev nepateiks

6405_teenagers_r_w

Iespējams, ka bieži esi domājis, ka gribētu zināt, kas notiek aizrautīgo pusaudžu galvās. Uzzini 9 lietas, ko pusaudži tev nepateiks, bet gribētu, lai tu zini.

1.”Kad tu jautā, kāda bijusi mūsu diena, mēs nevaram atbildēt, jo diena vēl nav beigusies un mēs nezinām, kā to apkopot dažos teikumos. Nav tā, ka mēs cenšamies būt rupji vai nepieklājīgi. Mēs vienkārši neesam izdomājuši atbildi. Lūdzu, paturi to prātā un nedusmojies, kad mēs atbildam „labi” vai „normāli”.”

2.”Lūdzu, pārstāj runāt par to, ka tīņi ir egocentriski un viņu smadzenes vēl nav pilnībā attīstījušās, lai tie saprastu pasauli. Pat, ja tas kaut kādā mistiskā veidā ir patiesībā, ir briesmīgi apzināties, ka mēs esam kaut kāda neizsakāma veida haoss. Mums jau tā pietiek problēmas, par kurām uztraukties.”

3.”Tu vari justies laimīgi arī tad, ja mēs esam nedaudz noskumuši. Mēs negribam būt atbildīgi par savu vecāku emocionālo stāvokli. Lūdzu, ļauj mums izdzīvot pašiem savas emocijas, neabsorbējot tās. Mums tikai nepieciešams laiks. Mūsu mērķis nav tevi sāpināt.”

4.”Parādi mums, ka pieaugšana ir patīkama, izbaudot savu dzīvi. Mums vajag redzēt, ka arī tu izbaudi savu dzīvi pieaugušā statusā. Lūdzu, nekoncentrējies tikai uz to, ka esi māte vai tēvs. Mēs tevi novērojam un gribam apzināties, ka spēsim izbaudīt dzīvi arī pēc 20 vai 30 gadiem.”

5.”Mēs apzināmies, ka tu nevēlies mūs apbēdināt. Bet reizi pa reizei mēs būsim bēdīgi. Un tev nav jārisina visas mūsu problēmas. Ļauj mums pašiem cīnīties. Kā gan vēl mēs iemācīsimies stāties pretī grūtībām? Paldies par rūpēm, bet reizēm mazāk patiesībā ir arī vairāk.”

6.”Lūdzu, neliec mums justie tā it kā viena slikta atzīme būtu pasaules gals. Jā, iespējams, ka ne vienmēr mēs spēsim būt izcilības. Bet tas nav iemesls, lai liktu mums justies vēl sliktāk par to. Mums jāpierod pie dažādiem mācīšanas stiliem. Un ne vienmēr slikta atzīme nozīmē, ka mēs necenšamies vai nemācamies.”

7.”Jā, mums ir nepieciešams laiks vienatnē. Un, lūdzu, nepārdzīvo par to, ka reizēm nevēlamies iesaistīties ģimenes pasākumos vai stundām ilgi runāt par dažnedažādām tēmām. Tas nenozīmē, ka kļūstam sociāli neveikli. Mēs vienkārši uzlādējam savus iekšējos spēkus.”

8.”Nekļūsti pārlieku emocionāls/-a, kad mēs runājam par savām problēmām. Tas liek domāt, ka problēma ir kaut kas milzīgs. Tā tu no mušas tikai uzpūt ziloni.”

9.”Zini, kaut sarunas par seksu liek mums justies neveikli, mēs tomēr pārāk daudz par to nezinām. Mēs esam apmulsuši un pat nobijušies. Tādēļ laiku pa laikam pastāsti mums kaut ko noderīgu. Kaut kautrīgi, mēs tomēr gribam par to zināt ko vairāk.”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru