Ar moto “Vairāk Eiropas!” “Progresīvie” piesaka Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātus

Partija “Progresīvie” sestdien, 26.janvārī, Pārstāvju sapulcē (ikgadējā kongresā) iepazīstināja ar partijas Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātiem. Kongress ievada “Progresīvo” Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņu, kuras moto ir “Vairāk Eiropas!”.

PROGRESĪVO saraksta līdere būs ilggadējā cilvēktiesību aktīviste, Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO vadītāja Gunta Anča. Gunta Anča ir pieredzējusi sabiedrības interešu aizstāvības darbā Eiropas līmenī, kopš 2004.gada brīvprātīgā kārtā esot Latvijas pārstāve Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejā. Saraksta līdere ir arī Eiropas Cilvēku ar invaliditāti foruma ģenerālsekretāre un Eiropas Sieviešu lobija valdes locekle. Gunta Anča ir arī Trīszvaigžņu ordeņa kavaliere. Gunta Anča ir sociālā darba kvalifikācija un maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā.

Gunta Anča uzsver: “Pēdējos gados ES ir uzsākusi vairākas iniciatīvas darba tirgus un sociālās drošības jomās – Eiropas sociālo tiesību pīlārs, Eiropas Pieejamības akts, kā arī liela daļas ES sociālā fonda plānošana nevienlīdzības mazināšanai un cilvēku sociālās drošības stiprināšanai. Mana pieredze Eiropas Savienībā rāda, ka pat viena balss spēj mainīt situāciju, un es gribu šo balsi piedāvāt tieši veselības un sociālās politikas jomās.”

Saraksta otro vietu ieņems PROGRESĪVO priekšsēdētājs Roberts Putnis, kurš bija partijas premjera amata kandidāts 13.Saeimas vēlēšanās. Putņa līdzšinējā sabiedriskā darbībā bija nesaraujami saistīta ar Eiropas ideju. Viņš ir viens no Latvijā pirmās Eiropas idejai veltītās nevalstiskās organizācijas Kluba “Māja” izveidotājiem, ir vadījis Jauno Eiropas federālistu organizāciju Vācijā kā reģionālā, tā nacionālā līmenī. Roberts Putnis ir arī ilggadējs Eiropas Kustības Latvijā biedrs un tagad valdes loceklis. Robertam Putnis ir maģistra grāds Starptautiskajā mediju un kultūras menedžmentā, kā arī politologa kvalifikācija.

Roberts Putnis kongresā norādīja uz draudiem Eiropas Savienības nākotnei, kas izriet no populistu un labējo ekstrēmistu pieaugošās ietekmes Eiropas politikā. Tāpēc Putnis uzsver nepieciešamību iestāties par fundamentālām brīvībām un cilvēktiesībām, kā arī nostiprināt vārda un mediju brīvību. Kā savas prioritātes Eiropas politikā Putnis izvirza Eiropas mēroga cīņu pret organizēto noziedzību un korupciju, kā arī lielāku patērātāju aizsardzību, kas iespējama tikai Eiropas līmeņa sadarbībā.

Trešo vietu Eiropas Parlamenta vēlēšanu sarakstā ieņems Antoņina Ņenaševa, kura Saeimas vēlēšanās bija PROGRESĪVO Rīgas saraksta līdere. Antoņina Ņenaševa ir projekta “Iespējamā misija” skolotāja un skolotāju trenere, kā arī lektore Rīgas Stradiņa universitātē.

Antoņina Ņenaševa norāda: “Neviens cits, izņemot mūs pašus, nevar padarīt mūsu dzīvi un sabiedrību labāku. Tāpēc savas zināšanas izglītības un jaunatnes politikā gribu ieguldīt veidojot Eiropas Savienību – paplašinot bērnu un jauniešu formālās un neformālās izglītības iespējas, kas ļaus veicināt vispusēju personību attīstību un ekonomiko labklājību un līdzdalību pašiem savas nākotnes veidošanā.”

Ceturto pozīciju sarakstā ieņems vides aktīvists Edmunds Cepurītis. Edmunda Cepurīša ekspertīze ir klimata pārmaiņas un ar to saistītais vides politikas darbs.

Edmunds Cepurīti norāda, ka “PROGRESĪVIE ir viszaļākā Latvijas partija. Tā kā Eiropas Savienības lēmumu svars globālā mērogā ir milzīgs, PROGRESĪVIE, strādājot Eiropas Parlamentā, darīs visu, lai šos lēmumus veidotu ar mērķi mazināt nevienlīdzību un nabadzību, novērst katastrofālas klimata pārmaiņas un nosargāt dabas vērtības.”

PROGRESĪVO Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu saraksts:

1. Gunta Anča, Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO vadītāja

2. Roberts Putnis, PROGRESĪVO priekšsēdētājs

3. Antoņina Ņenaševa, projekta “Iespējamā misija” skolotāja un lektore Rīgas Stradiņa universitātē

4. Edmunds Cepurītis, vides aktīvists un nodibinājuma “Vides izglītības fonds” projektu vadītājs

5. Dace Kavasa, juriste un feministe, Latvijas Aviācijas arodbiedrības valdes priekšsēdētāja.

6. Uldis Šalajevs, Eiropas Komisijas Preses dienesta preses sekretārs

7. Solvita Olsena, zvērināta advokāte un Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore

8. Ansis Dobelis, SIA “Kolibri Grupa”, valdes loceklis. PROGRESĪVO dibinātājs un vadītājs no 2011. gada līdz 2017. gadam.

9. Līga Rasnača, Latvijas Universitātes Socioloģijas nodaļas asociētā profesore

10. Viesturs Kleinbergs, Dienesta “Samariešu atbalsts mājās” vadītājs

11. Agnese Logina, Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja kuratore

12. Māris Graudiņš, Brīvības un solidaritātes fonda valdes loceklis, vieslektors Stokholmas Ekonomikas augstskolā

13. Laila Balga, Eiropas Pretnabadzības tīkla Latvijas organizācijas vadītāja

14. Olevs Nikers, Aizsardzības ministrijas vecākais eksperts, domnīcas The Jamestown Foundation (Vašingtona, ASV) analītiķis Baltijas un Austrumeiropas drošības jautājumos

15. Maija Krastiņa, Komunikāciju konsultante jaunuzņēmumiem

16. Sergejs Parvatkins, jurists, uzņēmējs, NVO vadītājs

PROGRESĪVIE arī Eiropas Parlamenta vēlēšanu sarakstā saglabās dzimumu paritāti. Jau 13.Saeimas vēlēšanās PROGRESĪVO sarakstu līderes bija sievietes un kandidāti sarakstā bija izvietoti pamīšus pēc dzimuma. PROGRESĪVIE bija pirmā partija Latvijas vēsturē, kura piemēroja dzimumu paritātes principu. Tādējādi PROGRESĪVIE sasniedza augstāko sieviešu pārstāvības rādītāju starp vēlēšanās iesniegtajiem sarakstiem.

PROGRESĪVO kongresu apmeklēja un uzrunu teica Eiropas Parlamenta Zaļo/Eiropas brīvās alianses ģenerālsekretāre Vula Tsetsi, kura norādīja, ka viņai ir gods uzstāties PROGRESĪVO kongresā: “Kā Eiropas Zaļie mēs redzam, ka vecās partijas čupojas, lai saglabātu savu ietekmi. Zaļie raugās pēc partnerie, lai nodrošinātu izmaiņas, kuras nepieciešamas Eiropai. Lai arī neesam lielakā grupa Eiropas Parlamentā, esam ļoti efektīvi. Zaļie pieprasa fundamentālas reformas: mūsu uzdevums ir transformēt mūsu ekonomiku, lai tā var respektēt planētas ierobežotos resursus un nodrošina klimata un sociālo taisnīgumu pasaulē.”

Apsveikuma vārdu teica arī Lietuvas Sociāldemokrātiskās partijas padomes locekle Vilma Vaitiekunaite.

PROGRESĪVIE piedāvās gaidāmajās vēlēšanās cienījamu pārstāvību Eiropas demokrātijas centrālajā institūcijā – Eiropas Parlamentā – gan sociāldemokrātiskajā, gan zaļajā politikā. PROGRESĪVO politiskās prioritātes būs sociālā politika, vides jautājumi, investīcijas zaļā ekonomikā un inovācijās, tiesiskums un cīņa pret korupciju kā arī jaunatnes politika un izglītības jautājumi.

PROGRESĪVIE ir 2017.gada 25.februārī dibināta politiskā partija, kas iestājas par sociāldemokrātisku un zaļu politiku. Partija izveidojās uz tāda paša nosaukuma biedrības pamata, kas tika dibināta 2011.gadā. PROGRESĪVIE veiksmīgi startēja 13. Saeimas vēlēšanās iegūstot 2,6% vēlētāju atbalstu. PROGRESĪVAJIEM ir reģionālās nodaļas Aizputē, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, kā arī Beļģijā. Aizputē un Mārupē PROGRESĪVIE ir pārstāvēti arī pašvaldību domēs. Šobrīd partijai ir vairāk nekā 600 biedru.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru