Mārtiņš Lode: Prokuratūra tika maldināta Juraša lietā

Nepieļauju iespējamību, ka ar oficiālu iesniegumu rakstīšanu es varētu panākt prokurora M.Urbāna savlaicīgu reakciju uz informāciju, kas varētu palīdzēt noskaidrot patiesību un sekmēt taisnīgu krimināltiesisko attiecību noregulējumu kriminālprocesā, kas ierosināts pret Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju Juri Jurašu.

Tāpēc publiski informēju prokuratūru un KNAB par faktu, ka Jura Juraša apsūdzība smaga nozieguma izdarīšanā ir balstīta tai skaitā nepamatotā secinājumā par operatīvās izstrādes lietas izbeigšanas pamatu. Tam ir pierādījumi.

Manā rīcībā ir informācija, ka lietas materiāliem neatbilstoša lietas izbeigšanas pamatojuma parādīšanos lēmumā par lietas izbeigšanu panācis KNAB priekšnieka vietnieks Jānis Roze.

Operatīvais darbinieks lēmumu par lietas izbeigšanu pamato ar faktu, ka J.Jurašs ir publiskojis informāciju par viņam piedāvāto kukuli. Šāds secinājums lietas izbeigšanas pamatojumā ietverts neraugoties uz to, ka konkrētajā lietā netika veikta informācijas par kukuļa piedāvājumu pārbaude.

Ņemot vērā, ka šāds operatīvās izstrādes lietas izbeigšanas pamatojums ir pretrunā lietas faktiskajiem apstākļiem un to, ka šāds operatīvā darbinieka secinājums tiek izmantots nozieguma pierādīšanā, procesa virzītājam 2017.gada decembrī tika pieteikts lūgums nopratināt šo operatīvo darbinieku un amatpersonas, kas saskaņoja un akceptēja konkrētās lietas izbeigšanas lēmumu. Procesa virzītājs lūgumu apmierināja, bet neizpildīja – operatīvais darbinieks aizvien nav nopratināts.

Apsūdzības celšana smaga nozieguma izdarīšanā, ignorējot pierādījumu gūšanas iespēju, kas varētu apgrūtināt vai padarītu neiespējamu apsūdzības celšanu iepretim patiesības noskaidrošanai. Grūta izvēle? Es izvēlētos otro.

Aicinu prokuroru M.Urbānu pievērst īpašu uzmanību iepriekš jau vienreiz izbeigtā kriminālprocesa uzsākšanas pamatojumam, lai vēlāk nav pārsteigums, ka Saeimas deputātam ir celta apsūdzība smaga nozieguma izdarīšanā kriminālprocesa ietvaros, kas uzsākts uz lietā neesošu ziņu pamata.

2017.gada 15.jūnijā izbeigtais kriminālprocess tika “atdzīvināts” 2017.gada 25.augustā. Tas tika atjaunots pēc tam, kad 2017.gada 20.jūlijā J.Jurašs bija iesniedzis KNAB priekšniekam iesniegumu ar lūgumu izvērtēt apstākļus, kas varētu būt sekmējuši nelikumīgu kriminālprocesa uzsākšanu. Kriminālprocesa “atdzīvināšana” notika laikā, kad Jaunā konservatīvā partija asi kritizēja ģenerālprokuroru un aicināja viņu atkāpties no amata. 2017.gada 11.septembrī KNAB priekšnieks J.Straume informēja J.Jurašu, ka amatpersonu atbildību saistībā ar iespējamo nelikumīgo kriminālprocesa uzsākšanu nevērtēs, jo prokurora lēmums par lietas izbeigšanu ir atcelts. Cik vienkārši …….

Lietā ir daudz interpretāciju, daudz tendenciozitātes, daudz visa kā tāda, kas traucē būt objektīvam….

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru