5 fāzes, kurām izejam cauri, veidojot nopietnas attiecības

WaysToMakeaRelationshipBetter

Vai zini, kādā attiecību fāzē tu esi ar saviem draugiem, bet kādā – ar mīļoto? Uzzini komunikāciju speciālista Marka Knapa izstrādāto attiecību modeļu shēmu.

Kaut gan attiecību vaidi un apjoms var būt dažādi, zinātnieki ir atklājuši, ka tās visas iziet cauri līdzīgām fāzēm. Šajā rakstā apskatīsim 5 fāžu modeli, ko katrs no mums esam piedzīvojuši vai piedzīvosim, veidojot attiecības.

Pirmā fāze – iniciatīva. Šī pakāpe ietver sarunu uzsākšanu gan kontaktu ierosināšanai, gan to uzturēšanai ar pazīstamu cilvēku. Lai veiktos savstarpējo kontaktu veidošanā, ir nepieciešams uzņemties iniciatīvu.

Otrā fāze – eksperimentēšana. Šajā pakāpē atrodas saruna tad, kad cilvēki iepazīstas un uzsāk dialogu. Šim etapam raksturīgas dažādas ievadfrāzes, piemēram, „No kurienes jūs esat?”, „Ar ko jūs nodarbojaties?”, „Vai pazīstat to un to..?” u.t.t. Šādas sarunas var šķist bezjēdzīgas, bet tā tas nav, sekojošu iemeslu dēļ:

1.šis process ir noderīgs, lai saskaņotu interesējošās tēmas un uzsāktu sarunu;

2.tā – saruna – var būt iesākums nākotnes draudzībai vai ceļš uz attiecību pilnveidošanu;

3.saruna nodrošina droši sevis identificēšanu un to, ka otrs var labāk mani iepazīt (neskaidrību mazināšanai);

4.tā – saruna – ļauj sekmēt veselīgu mūsu/citu izpratni.

Attiecības eksperimentēšanas fāzē ir patīkamas un nekritiskas, uzticēšanās ir minimāla. Šī fāze var ilgt no dažām minūtēm līdz pat dažiem gadiem.

Trešā fāze – apstiprināšana. Šajā fāzē tiek attīstīta spēja pieņemt un uztvert otra cilvēka trūkumus un vēlmes. Tu kļūsti atvērtāks pret konkrēto personu un vari izmantot privātākus, jums diviem saprotamus jēdzienus, izteicienus, iesaukas un mīļvārdņus.

Ceturtā fāze – apvienošanās. Divu cilvēku attiecībām attīstoties tālāk, notiek divu personu sinhronizācija. Jūs tiekat identificēti kā pāris vai vienība. Identitāti var akcentēt līdzīga apģērba izvēle/stils, sarunas vai frāzes.

Piektā fāze – saistības. Kad attiecības ir sasniegušas šo fāzi, tās iegūst sabiedrības atzinumu. Šīs stadijas laikā rodas dažādi kopējie priekšstati par dažādām formalitātēm un to nepieciešamību, piemēram, nepieciešamība noslēgt laulības oficiāli vai kontakta padarīšana oficiāla. Šajā fāzē divu cilvēku griba izpaužas kā apvienots lēmums.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru