“Attīstībai/Par!” kategoriski iebilst Saeimas centieniem ierobežot sieviešu tiesības

Apvienība “Attīstībai/Par!” aicina Saeimu ieklausīties sabiedrības iebildumos ierobežot sieviešu tiesības ziedot olšūnas un īstenot savas ieceres Latvijas konstitucionālo tiesību ietvaros, neatbalstot Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus komisijas piedāvātajā redakcijā.

Balsojums “par” būs klajš sieviešu tiesību pārkāpums. “Attīstībai/Par!” atbalsta aicinājumu 21.jūnijā pulcēties pie Saeimas nama, lai atgādinātu deputātiem, ka Latvijas mērķis ir moderna un taisnīga valsts, kas ievēro visu cilvēku tiesības un nodrošina iespējas tās cieņpilni īstenot.

Apvienības līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce: “Neskatoties uz jau notikušajiem skaļajiem protestiem pie Saeimas, medicīnas zinātnieku un cilvēktiesību ekspertu aicinājumiem neiekļaut Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā normu, kas ierobežotu sieviešu tiesības ziedot savas olšūnas, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pagājušajā nedēļā nodemonstrēja, ka nevēlas savus lēmumus balstīt zinātniskos faktos, bet gan tumsonībā. Šāda likuma redakcija aizskar sieviešu tiesības lemt pašām par savu ķermeni, un mūsdienu Latvijas demokrātiskajā sabiedrībā tas nav pieļaujams.

Šo ceturtdien Saeimā lems par šo jautājumu. Ceru, ka deputāti apzinās, ka balsojums “par” šādas normas iekļaušanu ir balsojums par sieviešu tiesību ierobežošanu. Tāpēc es ceturtdien iešu pie Saeimas, lai iestātos par katras Latvijas sievietes konstitucionālām tiesībām – tiesībām pašām lemt par savu ķermeni”.

Aizlieguma ziedot olšūnas iniciatori savulak bija Guntis Belēvičs (ZZS), Inga Bite, Nellija Kleinberga, Mārtiņš Šics, Jānis Ruks ( visi LRA) un Imants Parādnieks (NA), kuri ierosināja atļaut ziedot tikai no 25 gadu vecuma. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija to noraidīja pašā saknē, aicinot veidot vienotu reģistru. Vēlāk politiķi, Veselības ministrija (VM) un asociāciju pārstāvji nonāca pie kompromisa, nosakot, ka olšūnas drīkstēs ziedot tikai jau dzemdējušas sievietes. Netika ņemta vērā Saeimas Juridiskā biroja un tiesībsarga pārstāvju iebildumi, ka šādam ierobežojumam nepieciešams skaidrs medicīnisks pamatojums, un ir liels risks, ka Satversmes tiesa šādu normu atceltu. Diemžēl atbildīgās komisijas vairākumam šķita, ka šāds nevienā citā Eiropas valstī neesošs aizliegums būs īstais veids, kā aizsargāt “jaunu, nepieredzējušu” sieviešu veselību. Komisijas balsojumu grūti nevērtēt kā necieņu par sievietēm, ja reiz viņu spriestspēju mēra pēc patvaļīgi izvēlēta faktora – “dzemdējusi / nedzemdējusi”.

Ja mērķis ir “iegrožot olšūnu tirgošanas lobiju”, tad to ir iespējams panākt, piemēram, ierobežojot atlīdzības apmēru, kā tas ir vairākās citās Eiropas valstīs, un noteikt obligātu informēšanu par riskiem.

Ir pagājuši divi gadi kopš 2016.gada jūnija, kad pie Saeimas notika divi protesti pret šo absurdo likumu, kas aizliedz nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas. Šo divu gadu laikā Sociālo un darba lietu komisija likuma grozījumos ir precizējusi dzimumšūnu donora reģistra prasību un ir ieviesti noteikumi pārejai uz vienoto reģistru, tomēr degradējošā norma, kas sievietei atņem tiesības lemt pašai pār savu ķermeni, ir palikusi – komisija ar sešām balsīm pret četrām noraidīja priekšlikumu svītrot no grozījumiem vārdu “dzemdējusi”. Tā ir absurda un sievietes tiesības ierobežojoša mēraukla, kas turklāt nav medicinīski pamatota. Šī iemesla dēļ ceturtdienas, 21.jūnija, rītā notiks nākamais pikets pie Saeimas, kur visus līdzīgi domājošos aicinām piedalīties.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru