“Attīstībai / Par!”: NEPLP rīkotais LTV valdes locekļu atlases konkurss ir neētisks

Otrdien, 29. janvārī, plkst. 8.30 Mediju politikas apakškomisijas sēdē Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) būs jāsniedz skaidrojums par neprofesionālo un neētiski sarīkoto Latvijas televīzijas (LTV) valdes locekļu konkursu.

Ignorējot likumā noteikto kārtību un labas pārvaldības principus, NEPLP apzināti izvēlējusies atkāpties no agrākās prakses un neveidot profesionālu konkursa atlases komisiju. Likumā noteiktajās kārtībā ir paredzēts, ka atlases komisijā ārpus padomes locekļiem ir jābūt pārstāvētām koordinācijas institūcijām, neatkarīgiem ekspertiem un, ja nepieciešams, novērotājiem ar padomdevēja tiesībām.

Mediju politikas apakškomisijas vadītāja Vita Tērauda: “Komisijā nav nedz personālatlases profesionāļu, nedz arī neatkarīgu mediju vai kapitālsabiedrību pārvaldības ekspertu – ir tikai NEPLP locekļi. Paši atlasīs, paši vērtēs, paši lems. Tas rada pamatotas šaubas par iespēju nonākt pie vislabākā rezultāta.”

Turklāt NEPLP šādi rīkojas ne pirmo reizi – gada nogalē risinājās analoga situācija: atstādinot no amata LTV valdes locekļus, NEPLP izveidoja revīzijas komisiju LTV pārbaudei, kas sastāvēja tikai no pašiem NEPLP cilvēkiem. Netika piesaistīti ne profesionāli revidenti, ne finansisti vai projektu vadītāji. Paši revidēja, paši pieņēma lēmumu un atlaida LTV valdes locekļus. Jau tad šāda rīcība izraisīja šaubas par lēmuma pamatotību un objektivitāti.

No NEPLP kā no elektronisko plašsaziņas līdzekļu regulatora tiek sagaidītas augstas godīguma, uzticamības, atbildīguma un ētiskuma prasības, kuras nav attaisnojušās. Uz kārts ir likta Latvijas sabiedrisko mediju neatkarība un to iespējas nodrošināt objektīvu informāciju.

Aicinām NEPLP vadīties no oficiāli apstiprinātajām “Vadlīnijām kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu kandidātu atlasei un izvērtēšanai”, kas saskaņā ar likumu ir saistošas visām Latvijas kapitālsabiedrībām, tai skaitā LTV : ej.uz/atlaseOECD

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru