Dānija – laimīgākā valsts pasaulē! Uzzini dāņu laimes noslēpumu “hygge”

Vārda „hygge” saknes meklējamas 19.gadsmitā. Tas radies no vācu valodas vārda „hyggja”, kas nozīmē „justies apmierināti”. Vārdam nav tiešs skaidrojums, bet tuvākā nozīme būtu „justies patīkami” vai „justies mājīgi” – jēdzieni, kas tuvināti izskaidro vārda nozīmes spektru.

„Hygge” ir laiks bez strīdiem, kas pavadīts kopā. „Hygge” nav „mans laiks”, bet gan „mūsu laiks”.

Un šeit apkopoti pieci padomi par „hygge” jeb veidu, kādā justies labi un tapt par laimīgu personu:

1.Esi tāds, kāds tu esi. Esi tu pats, reālais „tu”. Aizmirsti par izlikšanos. „Hygee” tev nekad neuzbruks. Kad mēs baidāmies, mēs pievēršamies tādām lietām kā sāncensībai, lielībai, vēlmei izlikties. Tā nav daļa no „hygge”. Šāda rīcība neveicina tuvību, tieši tādēļ par to vēlams aizmirst, kad vēlamies tuvināties viens otram.

2.Aizmirsti par pretrunīgo. Ja tava sarunu tēma ir pārāk pretrunīga, pat skarba, tā nav piemērota „hygge”. „Hygee” ir par sabalansētām sarunām, vieglām un sirsnīgām diskusijām. Koncentrēšanās ir šim brīdim. Ikdienā mums ir pietiekami daudz iespēju drāmai vai „smagām” sarunām, bet „hygge” ir par baudīšanu, atslābināšanos un aizbēgšanu no jau pieminētās drāmas. „Hygge” vidē nav vieta nosodīšanai un kritikai.

3.Domā par sevi kā par komandas spēlētāju. Ikviens spēj ieguldīt savu uzmanību. Šī domāšana, ka „mēs esam komanda”, stiprina saites, esot kopā. Visi strādā kopā, lai radīto ko lielāku. Esot kopā, „hygge” uzplaukst kā zieds.

4.Uztver „hygge” kā patvērumu no ārpasaules. „Hygge” ir vieta, kurā tev nav jāuztraucas par sasniegumiem, karjeras kāpnēm, sāncensību un materiālismu. Tā ir vieta, kurā ikviens var atslābināties un būt viņš pats savā trauslākajā būtībā. Vieta, kurā sirds var tikt atklāta, bez bailēm par nosodījumu. Tā ir īpaša vieta.

5.Atceries, ka laiks ir ierobežots. „Hygge” veidošana var būt izaicinājums. Neviens tajā neieņem galveno lomu, neviens nestrīdas, nelielas, nav negatīvs. Bet grūtības, kas ieguldītas „hygge” radīšanā ir tā vērtas, jo sajūtas, daloties priekā un laimē ar tuvākajiem, ir brīnišķīgas. Kad tu apjaut laika ierobežotību, izbaudīt mirkli kļūst vieglāk, viss sanāk dabiskāk.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru