Eksperti: Tūristu skaits aug, to loks – arvien daudzveidīgāks

Vasara ierasti ir tūrisma sezonas aktīvākais laiks, taču šogad varam lepoties ar tūristu skaita pieaugumu ne tikai aktīvajā sezonā, bet arī ārpus tās.

Tūristu pieaugošā interese saistīta ne tikai ar Latvijas simtgadi un Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem, bet arī ar mērķtiecīgu nozarē iesaistīto darbu un ieguldījumu tūristu piesaistē. Nozarē strādājošie atzīst, ka šogad ir novērojams liels starptautisko tūristu skaita pieaugums, turklāt ceļotāju loks paliek daudzveidīgāks – Latviju kā galamērķi izvēlas viesi no Itālijas, Spānijas, Portugāles, pat no Āzijas valstīm.

“Salīdzinoši ar citiem gadiem, aktīvā tūrisma sezona šoreiz sākusies ātrāk, kā ierasts. Šogad aprīlis jau bija pilnvērtīgs tūrisma sezonas sākums. To skaidroju ar tūrisma nozares kopējo ieguldīto darbu, kas tiek veikts sistemātiski un mērķtiecīgi, stāstot, ka pie mums arī aprīlī un oktobrī un ir ko darīt, tādējādi pagarinot sezonu. Tūristiem, kas vēlas piedzīvot mierīgāku Latvijas pilsētu dzīvi, iesakām, lai brauc nesezonā, jo augusts jau ir aizpildīts. Domāju, ka arī simtgades konteksts ir nospēlējis tūrisma nozarei par labu. Simtgade izskanējusi starptautiski, un dažādi laicīgi izplatīti mārketinga materiāli ir veicinājuši tūristu pieplūdumu. Īpaši jūtama to tūristu interese, kuru saknes meklējamas Latvijā. Viņi vēlas atvest bērnus, mazbērnus un iepazīstināt ar savu izcelsmes valsti. Šogad lielāka interese bijusi, piemēram, no ASV un Kanādas, kurās plaši tiek pārstāvēta latviešu diaspora,” stāsta Ēriks Lingebērziņš, Balticvision Riga izpilddirektors un valdes loceklis, Biznesa augstskolas Turība asociētais profesors, Tūrisma pētniecības centra direktors.

Runājot par tūristu skaita palielināšanos nākotnē, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste uzskata, ka tas atkarīgs no tā, kā mācēsim ieinteresēt tūristus braukt uz Latviju – vai mums būs gana interesantas apskates vietas atpūtas tūristiem, vai būs vajadzīgā infrastruktūra un kapacitāte pasākumiem, konferencēm, kongresiem biznesa tūristiem.

“Šīgada tūristu pieplūdumu noteikti varam saistīt ar Latvijas simtgades pasākumiem, kā arī Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem. Viesu skaitā ir gan ārzemju tūristi, gan tautieši, kuri ieradušies Latvijā uz īsāku vai ilgāku laiku. Viens ir skaidrs – naktsmītņu segmentā būs jauni, gana nopietni spēlētāji, tādēļ būs vajadzīgs piesaistīt arī jaunu tūrisma plūsmu,” uzsver LVRA izpilddirektore. Viņa stāsta, ka Latvijas tūrisma piedāvājums ir daudzpusīgs, un tūristu interese ir dažāda – kādam tā ir kultūra, māksla, jūgendstils, opera, citam – aktīvā atpūta, pārgājieni, dabas vērošana, vēl citus ir pārliecinājis piedāvājums izvēlēties Latviju par gadskārtējā kongresa norises vietu. “Mēs esam iemācījušies sadarboties un radīt interesantus piedāvājumus,” uzskata Graikste.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru