Ērču statistika

Līdz šodienai Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs” laboratorijā pārbaudītas 2615 ērces, no kurām 14 ērces izrādījušās inficētas ar ērču encefalīta vīrusu.

„Latvijas Infektoloģijas centra” uzņemšanas nodaļā pēc pacientu lūguma šogad noņemtas 836 ērces.

Šogad „Latvijas Infektoloģijas centrā” ārstējušies 14 pacienti ar ērču encefalīta vīrusu, 17 pacienti ar Laimas slimību un 8 pacienti ar ērlihiozi.

„Latvijas Infektoloģijas centra” speciālisti aicina, dodoties dabā, ievērot piesardzības pasākumus, lai mazinātu ērces piesūkšanās risku. Jāģērbjas tā, lai ērce nevarētu palīst zem drēbēm, un vēlams izvēlēties gaišas krāsas apģērbu, lai ērce uz tā būtu viegli saskatāma un notraucama. Visefektīvākais veids, kā sevi pasargāt no inficēšanās ar ērču encefalīta vīrusu, ir vakcinācija, taču pret citām ērču pārnēsātām slimībām, kas nav mazāk bīstamas, vakcīnas nav.

„Ērces pārnēsā arī tādus mikroorganismus kā ērlihijas,” stāsta „Latvijas Infektoloģijas centra” virsārste Velga Ķūse. „Daļā gadījumu ērlihioze norit vieglā formā un pāriet pati no sevis, taču daļai pacientu izraisa gripai līdzīgus simptomus – drudzi, vājumu, galvassāpes un muskuļu sāpes. Nereti parādās arī izsitumi pa visu ķermeni. Ērlihiozes simptomi parasti sāk izpausties 1—2 nedēļas pēc ērces piesūkšanās. Ērlihiozi arstē ar antibiotikām, un pret šo slimību vakcinēties nav iespējams.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru