Rīgas Tehniskās universitātes studentu viesnīcā ievieš inovācijas

Lattelecom Rīgas maratona skrējēju enerģijas apjoms, kas rezultējies trīs tūkstošos eiro, tiks ieguldīts Rīgas Tehniskās universitātes studentu viesnīcā, izvietojot apkures vadības risinājumus. RTU iespēju ieviest kādu no Lattelecom gudrajiem risinājumiem ieguva ar interneta balsojuma palīdzību, savukārt ieguldījuma summu veidoja visu maratona dalībnieku noskrieto kilometru kopskaits.

“Kopā ar RTU pārstāvjiem izvērtējām, kurš no gudrajiem risinājumiem sniegtu lielāku ieguvumu ilgtermiņā, un paredzams, ka šāds ieguldījums universitātei atmaksāsies aptuveni 3 gadu laikā. Studentu viesnīcā izvietosim apkures vadības risinājumus, kas ļauj sekot līdzi un ietaupīt līdzekļus apkures sezonas laikā. Kopmītnes ir ļoti piemērotas apkures vadības sistēmas ieviešanai, jo tā ir īpaši noderīga tieši tipveida dzīvokļiem, arī dzīvojamām mājām, aprūpes centriem, sociālajiem dzīvokļiem,” uzsver Lattelecom elektrības pakalpojuma tet vadītājs Artūrs Pielēns-Pelēns.

“RTU, izmantojot savu zinātnisko potenciālu, rada un atbalsta tehnoloģiskās inovācijas, tāpēc esam gandarīti, ka varēsim ieviest gudros risinājumus dienesta viesnīcā un parādīt, kā tehnoloģijas integrējas sadzīvē. RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā jau īsteno konceptu «Zaļā Ķīpsala», sekmējot videi draudzīgu tehnoloģiju radīšanu un izmantošanu. Savukārt jaunais apkures vadības sistēmas risinājums, ko izvietos studentu kopmītnēs Iļģuciemā, būs lielisks papildinājums jau esošajām RTU zinātnieku radītajām tehnoloģijām,” saka Rīgas Tehniskās universitātes attīstības prorektors Artūrs Zeps.

Konkrētā studentu dienesta viesnīca Iļģuciemā izvēlēta, kopā ar augstskolas pārstāvjiem apsekojot vairākus objektus un izvēloties to, kur iespējams sasniegt jūtamāku rezultātu. Kopmītnēs, līdzīgi kā standarta dzīvokļos, gudrie risinājumi var sniegt būtisku resursu ietaupījumu. Šobrīd ar RTU pārstāvjiem tiek saskaņota projekta skice, lai precizētu apkures vadības sensoru izvietošanu, savukārt ierīkošanas darbi, kas aizņems maksimums divas dienas, visticamāk, notiks augustā. Reālo ietaupījumu RTU varēs sākt izvērtēt līdz ar apkures sezonas sākšanos.

Balsojumā piedalījās sešas Latvijas augstskolas – Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Daugavpils Universitāte un Liepājas Universitāte. RTU ieguva iespēju uzstādīt izvēlēto gudro risinājumu, iegūstot visvairāk balsu interneta balsojumā tet Facebook kontā.

tet apkures vadības sistēma ļauj attālināti manuāli vai automātiski uzturēt telpā definēto temperatūru katrai diennakts stundai. Tā samazina apkures izmaksas līdz pat 35%, un ļauj pielāgot apstākļus tā, lai mājoklis vienmēr atbilstu tās iedzīvotāju komforta līmenim un paradumiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru