Lielo pilsētu asociācija ar iekšlietu ministru vienojas par turpmāko sadarbību

Lai pārrunātu jautājumus, kas skar drošības un kārtības nodrošināšanu pašvaldībās, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri un pilsētu pašvaldības policiju priekšnieki 4.martā tikās ar iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu. Tikšanās laikā abas puses panāca vienošanos par pašvaldības un Valsts policijas sadarbību, nevis savstarpēju konkurenci.

Sanāksmes laikā tika pārrunāta Valsts policijas un pašvaldības policijas līdzšinējā sadarbība un apspriesti problēmjautājumi efektīvākai sabiedriskās kārtības nodrošināšanai. Abas puses vienojās par augsta līmeņa darba grupas izveidošanu, kuras mērķis ir panākt pēc iespējas efektīvāku valsts policijas un pašvaldības policijas sadarbību un rast risinājumu dažādiem problēmjautājumiem.

“Pašvaldības policists jau sen vairs nav amatpersona, kas kontrolē zāliena garumu vai izraksta soda kvītis par auto stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu. Pašvaldībās ir paveikts liels darbs un ieguldīti milzīgi resursi gan pašvaldības policijas darbinieku apmācībā, gan tehniskajā aprīkojumā. Ir pienācis laiks sadarboties Valsts policijai ar pašvaldībām kā līdzvērtīgiem partneriem, lai nodrošinātu valsts iekšējo kārtību. Lai to panāktu, ir jālikvidē virkne normatīvo un administratīvo šķēršļu un jāsadala atbildības,” uzvēra LLPA izpilddirektors Viktors Valainis.

Saskaņā ar iekšlietu ministra sanāksmē teikto, ministrijas prioritātes ir sabiedriskās kārtības nodrošināšana un likumpārkāpumu prevencija. Ministrs uzvēra, ka atbalsta ikvienu iniciatīvu, kas izskauž neloģiskus procesus valsts pārvaldē un nelietderīgi tērē valsts resursus. Tāpat svarīgi esot attīstīt drošības tehnoloģiju izmantošanu, lai uzlabotu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas efektivitāti.

Saskaņā ar pašvaldību policijas vadītāju teikto, šobrīd ir virkne normatīvo aktu ierobežojumu, kas apgrūtina pašvaldības policistu darbu valsts iekšējās drošības nodrošināšanā. Piemēram, pilsētās ļoti bieži notikuma vietā pašvaldības policija ierodas pirmā, taču obligāti ir jāsauc Valsts policija, lai pārkāpumu fiksētu, lai gan realitātē arī pašvaldības policijas kārtības sargi to visu varētu paveikt pašu spēkiem. Tāpēc svarīga būtu policijas gradācijas maiņa – valsts un pašvaldību tiesībsargiem būtu jābūt līdzvērtīgiem partneriem. Tāpat jāveic dažādi precizējumi likumā “Par policiju”, skaidrāk definējot pašvaldības policijas funkciju un kompetences robežas. Pašvaldību policijas pārstāvji arī norādīja, ka nepieciešams saprotami definēt, kādi standarti jānosaka pašvaldības policijas darbinieku prasmēm.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas Republikas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas – Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru