Liepājas muzejā atklās TLMS “Kursa” 60 gadu jubilejas izstādi “Rakstu līkloči”

Ceturtdien, 10. janvārī, Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studija “Kursa” 60 gadu jubilejas izstādi.

Pirms 60 gadiem mākslinieces Ernas Ošeles vadībā tika dibināts rokdarbu pulciņš, kurā dalībnieces sāka strādāt ar izšūšanas darbiem. Ilgus gadus Erna Ošele bija arī studijas vadīja.

Gadu gaitā pulciņš veidojās par vienu no lielākajām studijām Latvijā, šo pozīciju saglabājot līdz mūsdienām. No studijas dibināšanas dienas līdz šodienai čaklo rokdarbnieču pulkā vēl joprojām darbojas divas dalībnieces – Alma Pirkule un Vilma Otrupe.

Izstādē piedalīsies 34 meistari, parādot gan pēdējos gados tapušos, gan pavisam jaunus darbus. Izstādes vizuālo iekārtojumu veiks mākslinieki Iveta un Reinis Kuncīši, solot arī mazus pārsteigumus darbu izkārtošanā.

Izstādē būs redzami gan etnogrāfiski, gan mūsdienu tehnikās un materiālos veidoti darinājumi. Būs aplūkojami arī speciāli pagājušā gada Dziesmu un deju svētku izstādei darināti darbi, kas Liepājā vēl nav redzēti.

Tā kā studija regulāri piedalās republikas pašdarināto tērpu skatē “Radošais nemiers”, tad arī šajā izstādē būs grupa darbu ar tērpiem. Vēl skatītāji varēs novērtēt dažādas segas, lakatus, cimdus, dzintara rotas, pinumus, keramiku.

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studija Kursa” dalībnieces caur šo izstādi vēlas apmeklētājiem radīt prieku un ierosmi darboties pašiem.

Studijas “Kursa” meistari savus darbus rādījuši ne tikai Baltijas valstīs, bet arī ārvalstīs kā Gruzijā, Krievijā, Polijā, Vācijā, Ungārijā, Holandē, Skandināvijas valstīs un citu kontinentu zemēs – Kanādā, Šrilankā, Bolīvijā un Japānā.

Izstādes atklāšanas pasākums – bez maksas. Par pasākuma īpašo gaisotni rūpēsies Rucavas etnogrāfiskais ansamblis, tradīciju kopa “Rucavas sievas”.

Informējam, ka izstādes atklāšanas laikā tiks veikta fotografēšana un video filmēšana. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, Liepājas muzeja mājas un sociālo tīklu lapās.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru