Mobilajā aplikācijā “Vides SOS” nosūtīto ziņojumu skaits pārsniedzis 5 tūkstošu robežu

Pirms trim gadiem oktobrī darboties sāka mobilā aplikācija “Vides SOS”. Ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu tā tika izveidota, lai veicinātu aktīvāku sabiedrības iesaistīšanos vides jautājumu risināšanā. Trīs gados ar mobilās aplikācijas “Vides SOS” starpniecību Valsts vides Dienests ir saņēmis 5 166 ziņojumus un kopīgi ar pašvaldībām, AS “Latvijas Valsts meži”, SIA “Rīgas Meži”, Valsts augu aizsardzības dienestu un citām institūcijām tās risinājis.

No aplikācijas darbības uzsākšanas, 2015.gada 14. oktobrī līdz 2015.gada 31. decembrim Vides SOS pienāca 283 ziņojumi. 2016.gadā – 1 966, 2017.gadā – 1 445, bet no šā gada 1. janvāra līdz vakardienai 1 472.

Visbiežāk no iedzīvotājiem saņemti ziņojumi par stihiski izveidotām nelegālajām atkritumu izgāšanas vietām (sadzīves atkritumi, riepas, automašīnu detaļas, PET pudeļu kaudzes vienuviet, mēbeles, atkritumi pēc remontdarbiem, būvgružiem), sākoties apkures sezonai – par privātmāju dūmeņiem. Ziņots ir ticis un tiek arī par gaisa piesārņojumu un zvejas tīkliem.

Ziņojumiem ir raksturīga sezonalitāte. Ievērojams pieaugums ir novērojams pavasaros, kad nokūst sniegs, un tiem, kas devušies dabā, paveras acīm nepatīkami skati, un rudeņos, kad daudzām aktivitātēm tiek izraudzīts mežs vai upju, ezeru vai jūras krasts.

Kopš mobilās aplikācijas darbības uzsākšanas panākta ērtāka tajā ienākošo ziņojumu grupēšana un pēcapstrāde, ir veikta lietotnes pielāgošana GPS kartes lietošanai (uzlabota precizitāte), kas ievērojami uzlabo ziņojumu apstrādi un konkrētā notikuma vietas atrašanu dabā (piemēram, tika veikta aplikācijas sasaiste ar Waze, lai vides inspektors varētu vieglāk un ātrāk atrast ziņojumā minēto vietu.

Visvairāk ziņojumu tiek saņemts par nekārtībām Rīgā un Pierīgā, kā arī jūras krastā esošajās pašvaldību teritorijās.

Daudzi vides draugi triju gadu laikā kļuvuši par pastāvīgiem mobilās aplikācijas “Vides SOS” lietotājiem un aktīvi sūta ziņojumus par dažādiem pārkāpumiem pret vidi. Turklāt mobilā aplikācija piedāvā iespēju mazākas nekārtības novērst pašiem un par to informēt sabiedrību, izmantojot sadaļu “Sakop pats!”

Mobilo aplikāciju Vides SOS ir plānots arī turpmāk attīstīt, padarot tās lietošanu uzskatāmāku un vienkāršāku. Lielāku vērību paredzēts veltīt ziņojumu statusu savlaicīgai atspoguļošanai, lai informācijas iesūtītāji saņemtu atgriezenisko saiti par to, vai situācija jau ir atrisināta.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru