Neformalitātes izpētes dienas Rīgā

Latvijā pastāv sarežģīta attieksme pret neformālām praksēm – tās tiek tvertas gan kā pašsaprotamas, gan, ļoti bieži, kā nosodāmas. Lai apzinātu un izgaismotu “lietu kārtošanas” dažādos veidus gan Latvijā, gan ārpus tās, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sociālās antropoloģijas maģistra studiju programmas mācībspēki no šī gada 18. līdz 22. oktobrim rīko Neformalitātes izpētes dienas, kuru ietvaros tiks apzināta neformālo prakšu daudzveidība mūsdienu pasaulē un to mijiedarbība ar formālajām institūcijām.

Neformalitātes izpētes dienu ietvaros 18.–19. oktobrī notiks starptautiska konference “Apzinot neformalitāti DA un ZA Eiropā: antropoloģiski skatījumi” (Tracing Informality in Southeast and Northeast Europe: Anthropological Perspectives). Balstoties sociālantropoloģiskos pētījumos, konferencē tiks analizēta formālo institūciju un neformālo prakšu saskarsme Dienvidaustrumeiropā un Ziemeļaustrumeiropā, kā arī apspriests formalitātes un neformalitātes kategoriju noderīgums. Pasākumā tiks arī apzināti gan vienojošie, gan atšķirīgie sadzīves aspekti abos reģionos, tādējādi vairojot salīdzinošo izpratni par sociālajiem procesiem šajās Eiropas daļās, tai skaitā Latvijā.

Konferences ievadlekciju 18. oktobrī sniegs Gētingenes Universitātes (Georg-August-Universität Göttingen) lektore Čarna Brkoviča (Carna Brkovic) – viena no Eiropas antropoloģijas uzlecošajām zvaigznēm. Savā lekcijā viņa izvirzīs intriģējošu tēzi par Austrumeiropu kā reģionu, kas nevis mēģina panākt Rietumus, bet kurā pastāvošās neformālās prakses iezīmē potenciālas nākotnes tendences globālā mērogā.

Savukārt 19. oktobrī starptautiska pētnieku grupa pulcēsies, lai prezentētu savus pētījumus par ikdienas dzīves neformālo prakšu daudzveidību Dienvidaustrumeiropā un Ziemeļaustrumeiropā un vilktu paralēles starp procesiem abos reģionos.

Konference tapusi ar Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja atbalstu, sadarbojoties Maksa Planka Sociālās antropoloģijas institūtam un Latvijas Antropologu biedrībai. Konferenci finansiāli atbalsta Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests (DAAD) no Vācijas Ārlietu ministrijas piešķirtajiem līdzekļiem. Sīkāka konferences programma skatāma konferences mājaslapā: https://www.rsu.lv/apzinot-neformalitati-da-un-za-eiropa.

Tāpat Neformalitātes izpētes dienu ietvaros 22. oktobrī notiks arī šogad iznākušās “Globālās neformalitātes enciklopēdijas” (The Global Encyclopaedia of Informality) prezentācija. Enciklopēdijas ierakstu veidošanā – piemēram, par aplokšņu algām – piedalījās arī pētnieki no Latvijas. Rīgā viesosies un par enciklopēdijas projektu stāstīs tās galvenā redaktore, Londonas Universitātes koledžas (University College London) profesore Alena Ledeneva (Alena Ledeneva), kas tiek uzskatīta par vienu no lielākajām neformalitātes ekspertēm pasaulē. Grāmatas prezentācijai sekos diskusija, kurā aicināti piedalīties visi interesenti.

Plašāka informācija par pasākumu pieejama RSU mājaslapā: https://www.rsu.lv/notikumi/globalas-neformalitates-enciklopedijas-prezentacija.

Papildu informācija:

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru