Partnera izvēle – kā to ietekmē smaržas un oža?

Gan spēja mīlēt, gan tas, kā mēs mīlam, sāk veidoties tūlīt jau pēc piedzimšanas. Zinātnieki uzskata, ka daudz no asociācijām, kuras izveidojušās bērnībā, vēlāk dzīvē nosaka, kādu cilvēku mēs izvēlamies par savu partneri vai dzīvesbiedru, un ka tas, kādas veidojas seksuālās attiecības, jau ir iekodēts smadzenēs.

Lielisks piemērs tam ir tikai viena no mūsu maņām – oža. Pat mūsdienu tā saucamajā „dezoderētajā” sabiedrībā katram no mums piemīt sava smaržas vizītkarte – tikai mums raksturīga smarža, ko veido mūsu dziedzeru sekrētu kopums. Un tikai no otra cilvēka personīgajām asociācijām ir atkarīgs tas, vai viņam šī smarža liekas pievilcīga, jo saistās ar patīkamām atmiņām, piemēram, ar māti, vai – tieši otrādi – šī smarža šķiet atbaidoša, atgādinot, piemēram, par bijušo partneri. Asociācijas saistās ar ožas uztveri, jo ožas sīpoliņos radušies nervu impulsi nonāk tajā galvas smadzeņu daļā, kura ir cieši saistīta ar emocionālo un afektīvo atmiņu.

Līdzīgā veidā mums iepatīkas iemīļotā cilvēka smarža. Ir novērts, ka cilvēks savu iemīļoto spēj atšķirt no citiem pēc viņam vienam raksturīgās smaržas (tieši tāpat arī jaundzimis bērns jūt savas mātes tuvumu). Tādēļ, zūdot ožai, stipri cieš seksuālā tieksme. Šis faktors ir svarīgs, jo ožas maņas zudumu visbiežāk iespējams apjaust tad, kad oža gandrīz pavisam jau ir zudusi. Ja nevēlamies, lai cieš mūsu seksuālās attiecības, jāpievērš uzmanība ne tikai erogēno ķermeņa daļu veselībai, bet visam ķermenim.

Interesanti, ka to, kā ožu ietekmē psiholoģiski faktori, varam novērot arī tad, kad izvēlamies smaržas. Tā ir gandrīz unikālas katram – reti gadās satikt cilvēkus, kas izvēlējušies vienas un tās pašas smaržas. Bet, protams, ir dažas smaržas, kuras mēs gluži instinktīvi atpazīstam, piemēram, smaržas, kas brīdina par briesmām (dūmu smarža, sabojājies ēdiens u.t.t).

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru