Pētījums: sievietes karjeras izaugsmē pašpārliecinātība ir tik pat svarīga kā kompetence

Pētījums: sievietes karjeras izaugsmē pašpārliecinātība ir tik pat svarīga kā kompetence

Sievietes, kas vēlas sasniegt līdera pozīcijas mūsdienu biznesa pasaulē, var to panākt, uzņemoties lielāku risku darbā un esot pašpārliecinātākas par savām spējām, secināts KPMG ASV pētījumā “Woman’s Leadership Study 2019”. Neskatoties uz to, ka liela daļa pētījumā aptaujāto sieviešu atzīst, ka jau uzņemas risku un tas rezultējies panākumos, pārāk daudzas joprojām vilcinās.

Panākumi darbā ir tikpat cieši saistīti ar pašpārliecinātību kā kompetence. Vairāk nekā puse aptaujāto sieviešu (55%) uzskata, ka cilvēki, kas uzņemas vairāk risku, kāpj pa karjeras kāpnēm straujāk nekā citi. Kā ieguvumi no riska uzņemšanās minēti ne tikai karjeras izaugsme, bet arī augstāka pašapziņa, personīgā izaugsme un cieņa no kolēģiem.

Aptaujājot sievietes par situāciju uzņēmumos, un to, kas viņas attur no riskēšanas, 41% kā iemeslu min zināšanu trūkumu, savukārt 40% norāda, ka tiek ignorētas vai netiek uztvertas nopietni. Taču parādās arī kāds cits faktors – 29% no aptaujātajām sievietēm minējušas, ka nejūtas pietiekami pārliecinātas par sevi. Rezultāti liecina, ka pašvērtējuma līmenis un tendence uzņemties risku ir cieši saistīti aspekti, turklāt, ar neskaitāmiem faktoriem, kas ietekmē to, kā sievietes pašas novērtē savas spējas darbā un kas viņas motivē vai attur no risku uzņemšanās.

Iespējams, labākais pašapziņas nozīmīguma rādītājs ir fakts, ka tikai 22 % sieviešu, kas piedalījās pētījumā, apgalvo, ka viņu vecāki bērnībā kā vērtību mācījuši pašpārliecinātību, kamēr vairums fokusējušies uz tādu vērtību ieaudzināšanu kā smags darbs (66%) un cieņa pret citiem (57%). Šis faktors var būt par iemeslu faktam, ka gandrīz puse aptaujāto sieviešu – 43 % – norāda, ka saviem bērniem kā vērtību izcels tieši veselīgu pašapziņu.

Par pētījumu

Pētījums veikts aptaujājot 2012 sievietes ASV, vecumā no 18 līdz 64 gadiem, kurām ir iegūta augstākā izglītība un kuras ir nodarbinātas. Pētījums tika veikts 2018. gada martā ar pieļaujamo kļūdu +/- 2,2%, 95% ticamības līmenī. Pētījuma pilnā versija pieejama šeit: https://info.kpmg.us/content/dam/info/en/news-perspectives/pdf/2019/KPMG_Womens_Leadership_Study.pdf

Par KPMG (kpmg.com/lv)

KPMG ir starptautisks biznesa konsultantu uzņēmumu tīkls, kas sniedz audita, revīzijas, nodokļu un konsultāciju pakalpojumus. KPMG darbojas 153 valstīs un visā pasaulē nodarbina 207 000 strādājošo. KPMG Baltijas valstīs ir viens no vadošajiem profesionālu pakalpojumu sniedzējiem reģionā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru