Gada vēsturnieks 2018 – Uldis Neiburgs

Balvu “Gada vēsturnieks Latvijā 2018” ir ieguvis vēsturnieks Uldis Neiburgs, informē Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrība. Balvas ieguvējs tika noskaidrots sabiedriskā aptaujā, kuru biedrība organizē jau astoto gadu.

Vairākums aptaujas dalībnieku ir novērtējuši vēsturnieka Ulda Neiburga devumu vairāku gadu garumā, strādājot pie līdz šim mazāk zināmu Otrā pasaules kara notikumu Latvijā pētniecības. Daudzi no šiem tematiem ir pretrunīgi, aktuāli un neērti vēl šodien. Tas rezultējies vairākās sabiedrībā populārās grāmatās, piemēram, “Dievs, Tava zeme deg!”: Latvijas Otrā pasaules kara stāsti” un tās turpinājumā “Grēka un ienaida liesmās! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti”, kas iznāca šī gada sākumā. Pētnieka interešu lokā ir arīdzan mazāk zināmas, bet nepelnīti noklusētas tēmas – Latvijas pretošanās kustības darbība un Salaspils nometne. Atzinīgi vērtētas pētnieka atsaucība runāt par sabiedrībā neērtiem jautājumiem medijos, tai skaitā krievu medijos, tā veicinot diskusiju par padomju okupācijas gados radītiem stereotipiem plašākā auditorijā. “Patīkami klausīties un lasīt intervijas ar Uldi Neiburgu. Lai runātu par jutīgajām Otrā pasaules kara tēmām ir nepieciešama drosme, skaidrs prāts un pacietība,” tā kāds no aptaujas dalībniekiem.

Aptaujas un balvas “Gada vēsturnieks Latvijā” mērķis ir popularizēt vēsturi un pievērst sabiedrības uzmanību vēsturnieku devumam iepriekšējā gadā.

Sabiedriskās aptaujas dalībnieku vairākums par gada vēsturnieku 2017. gadā izvēlējās arheoloģi Elīnu Guščiku, 2016. gadā asociēto profesoru Jāni Taurēnu, 2015. gadā profesoru Hariju Tumanu, 2014. gadā Dr.hist. Gustavu Strengu, 2013. gadā profesoru Aivaru Strangu, 2012. gadā profesoru Ēriku Jēkabsonu. Par gada vēsturnieku Latvijā 2011. gadā kļuva Dr. hist. Kaspars Zellis.

Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrība ir dibināta 2007. gada 8. martā. Biedrības mērķi ir: Dažādu vēstures virzienu izpēte; vēstures popularizēšana un intereses par vēsturi veicināšana sabiedrībā; biedrības biedru izglītības līmeņa celšanas atbalstīšana; veicināt un uzturēt kontaktus ar vēstures izpētes organizācijām Latvijā un ārzemēs. Biedrības biedru vidū ir Vēstures un Filozofijas fakultātes bijušie un esošie studenti, kas ieguvuši bakalaura, maģistra un doktora grādus vēsturē.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru