Priecīgs cilvēks neslimo. Kur ņemt tik labas emocijas, lai “turētos lidojumā”?

sieviete_laimiga
Kas ir emocijas, skaidrot nav nepieciešams. Bet vai jūs, piemēram, esat kādreiz nopietni domājuši, ko emocijas nozīmē tieši jums? Kā jūsu veselību, no vienas puses, ietekmē prieks, mīlestība, smiekli, sajūsma, bet, no otras, – pārdzīvojumi, bailes, dusmas, naids, skaudība, šaubas? Diez vai daudz būs to, kas atbildēs apstiprinoši.

Mūsdienās jau pierādīts, ka cilvēka psihe un emocijas kā psihisko procesu veids atrodas nesaraujamā saiknē ar visu ķermeni un tā iekšējiem orgāniem. Starp citu, tieši uz šīs saiknes pamata arī veidoti priekšstati par psihosomatiskajām saslimšanām (pie kurām, kā uzskata ļoti daudzi mediķi, pieder bezmaz visas slimības). Bet tas nozīmē, ka emocijas spēj ietekmēt gan cilvēka skeleta un muskuļu sistēmu, gan iekšējos orgānus, un šī ietekme var būt gan labvēlīga, gan ārdoša.

Pat ārēji ķermenis demonstrē saikni ar emocijām. Pēc atsevišķiem sejas vaibstiem (acīm, lūpu līnijas, ausu ļipiņām) var spriest par cilvēka raksturu. Turklāt labestīgiem un maigiem cilvēkiem nereti ir patīkami ieapaļas ķermeņa formas, bet ļauni un agresīvi, gluži pretēji, bieži mēdz būt pat pārāk kalsni. Cilvēka dzīves emocionālā daļa – mīlestība, seksualitāte, spēja priecāties par katru nieku, vilšanās, agresija, bēdas, stress – atspoguļojas ķermeņa formās. Saistot savu dzīvi ar kādu citu cilvēku, mēs šīs formas neapzināti lasām un izvēlamies to, kas piesaista visvairāk.

Taču ārējās formas vēl nav viss. Negatīvās emocijas bieži noved pie negatīvu fizisko simptomu izpausmēm: galvassāpēm, sāpīgu sasprindzinājumu kakla, žokļu, roku un kāju muskuļos vai pat krampjiem. Rodas kamola sajūta kaklā, “skudriņu skraidīšana” pa ādu, sirds sažņaugšanās, ēstgribas zudums, aizcietējums vai diareja.

Ja nekas netiek darīts, sāk attīstīties dažādas slimības. Zināms arī, ka negatīvās emocijas pazemina imunitāti.

Pozitīvās emocijas var pavadīt patīkamas dziļas atslābināšanās sajūtas vai spēcīgs enerģijas pieplūdums muskuļiem (kā futbolistam vai hokejistam, kas guvis vārtus), reizēm to izpausme ir patīkama siltuma viļņi, kas pārskrien dažādām ķermeņa daļām. Taču visbiežāk cilvēks, kad viņam ir labi, jūt viegluma vai pat tāda kā lidojuma sajūtu, kuru izteikt vārdos vienkārši nav iespējams.

Organisma pretošanās spējās infekcijām šādos brīžos ļoti krasi palielinās, un to pierāda arī asins analīzes. Ne velti cilvēki, kuros dominē pozitīvās emocijas, izceļas ar stipru imunitāti.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru