RSU zinātnieki pētīs locītavu un smadzeņu komunikāciju

Sadarbībā ar neirologiem no Austrijas, Francijas, Kanādas un Šveices, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) zinātnieki profesores Valērijas Gromas vadībā trīs gadu garumā izstrādās starpdisciplināru pētījumu par iekaisuma izraisītu locītavu slimību ietekmi uz neirokognitīvo funkciju.

Pētījums sīvā konkurencē guvis atbalstu Izglītības un zinātnes ministrijas finansētajā un Latvijas Zinātnes padomes (LZP) administrētajā fundamentālo un lietišķo pētījumu programmā, kur 2018. gada pirmajā kārtā no 397 projektu pieteikumiem tikuši atbalstīti vien 16%.

Profesore skaidro, ka projekta uzdevums ir pētīt dažādu cilvēka orgānu savstarpējo komunikāciju, lai noskaidrotu, piemēram, kā ķermeņa balsta aparāts sazinās ar smadzenēm, kā locītavu bojājumi un traumas, kā arī tām sekojošas operācijas ietekmē smadzeņu darbību. Kā ir saistīta iekaisusi un sāpoša locītava ar cilvēka noskaņojumu vai pat depresiju, vai cilvēks ir noskumis, jo viņam sāp locītava, vai orgānu komunikācijas veidi jau molekulārā līmenī ietekmē, piemēram, noskaņojumu. Pētnieki vērtēs, kā strādā cilvēka smadzenes, ja ir izmainītas un ietekmētas locītavas, izvērtēs domāšanas procesu un tā izmaiņas, skaidros, kā cilvēkam mainās smadzeņu darbība noslodzes apstākļos.

“Pētniecības attīstība veselības, dzīvās dabas un cilvēkzinātņu jomā, augstas raudzes zinātnisko rakstu skaita palielināšana un komercializējamu izstrādņu radīšana ir viens no Rīgas Stradiņa universitātes galvenajiem stratēģiskajiem mērķiem. Ierobežotā finansējuma dēļ, kas tiek piešķirts zinātnei, ne visas izcilās idejas tiek attīstītas un perspektīvie pētījumi rod turpinājumu, tādēļ svarīgi ir aktīvi izmantot katru līdzekļu piesaistes un projektu īstenošanas iespēju, lai RSU noteikto stratēģisko mērķi īstenotu,” LZP atbalstīto projektu uzteic RSU rektors profesors Aigars Pētersons. Šī gada pētījumu konkursa pirmajā kārtā saņemto 397 projektu iesniegumu kopējais pieprasītais finansējums bija teju 114 miljoni eiro, savukārt pieejamais – vien 17,9 miljoni eiro.

Profesore Groma pamato, ka projekts ir aktuāls gan Latvijai, gan Eiropai kopumā, jo sabiedrība noveco un dažādas ķermeņa balsta orgānu, piemēram, locītavu problēmas kļūst arvien aktuālākas, tādēļ to izpēte un ietekmes uz citiem orgāniem novērtēšana ir un būs nozīmīga. Viena no pētījumā izmantotajām metodēm būs pacientu klīniskās analīzes un pārbaudes gan pirms, gan pēc endoprotezēšanas operācijām, kā arī plaša pacientu locītavu audu analīze. Tiks izvērtēts, kāda ietekme un izmaiņas notikušas ne tikai konkrētajā operētajā locītavā, bet arī citos orgānos, it īpaši galvas smadzenēs. Pacientiem, kuri piekritīs piedalīties pētījumā, tiks veikts pilns analīžu spektrs, arī rentgena uzņēmumu un audu analīze. Pētījums varētu palīdzēt cilvēkiem, kuriem, piemēram, ir kustību traucējumi, saglabāt un uzlabot ne tikai fizisko, bet arī psihisko stāvokli.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru