Sieviete, kas izglāba vairāk nekā 2500 bērnus, slēpdama tos darbarīku kastē…atcerēsimies īstos varoņus

Kamēr Irēna strādāja pa dienu, vakaros, darbu beigdama, viņa iznesa to geto rajona jaundzimušos. Viņa tos ielika savas darbarīku kastes apakšā, kurā bija izveidojusi īpašu nodaļu tiem. Lielākus bērnus viņa izveda ar savu mašīnu, ierīkodama zem tās papildus nodalījumu, kas nezinātājam nebūtu pamanāms.

Irēna bija pieradinājusi un apmācījusi suni, kas sāka riet ik reizi, kad nacistu militāristi Irēnu izlaida no un ielaida geto rajonā. Šī riešana spēja nomākt teju ikvienu skaņu, ko izraisītu jaundzimis bērniņš. Militāristi, protams, nevēlējās cīnīties ar Irēnas suni vai pat tam tuvoties, tādēļ ātri vien ļāva Irēnai doties tālāk.

Laikā, kamēr Irēna tur strādāja, viņa bija izglābusi aptuveni 2500 bērnus un jaundzimušos.

Diemžēl kādu dienu Irēna tika pieķerta un nacisti salauza abas viņas kājas un rokas, kā arī ļoti smagi piekāva šo varonīgo sievieti.

Irēna turēja pie sevis ikviena izglābtā bērniņa vārdu, kuru bija izglābusi. Viņa šos visus vārdus turēja stikla burciņā. Šo burciņu Irēna apraka savā pagalmā, lai tai nepiekļūtu neviens, kurš to izmanto sliktiem nolūkiem.

Pēc kara Irēna centās apzināt vecākus, kas būtu varējuši palikt dzīvi, lai dzīvos atkal apvienotu ģimenēs. Bērni, kuri bija palikuši uz šīs pasaules vieni, bet dzīvi, pateicoties Irēnai, tika ievietoti audžu ģimenēs.

2007.gadā Irēna tika nominēta Nobela Miera prēmijai. Viņa netika apbalvota. Tā vietā uzvarēja Als Gors ar prezentāciju par globālo sasilšanu.

Irēna nomira 2008.gada 12.maijā, tā arī nesagaidīdama savu apbalvojumu. Bet viņa guva ko daudz vairāk! Neizsakāmu pateicību un cieņu sabiedrības acīs un teju 2500 brīnišķīgu cilvēku dzīvības. Katra izglābtā dzīvība bija Irēnas nopelns…

 

Atcerēsimies īstos varoņus, kas pelnījuši mūsu atzinību un pateicību!

Paldies, Irēna Sendlere. Paldies, ka devāt tik daudz, glābdama tik daudzus!

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Aivars Gedroics</cite>

    Kaut kā neticas, tik liels skaits izglābto…un vācieši viņu pieķēra, bet nenošāva…dīvaini!

  • <cite class="fn">Aivars Zindulis</cite>

    Neaizmirsīsim arī faktu, ka iznest bērnus no Varšavas geto tolaik bija aizliegts ar likumu. Tieši tāpat, kā mūsdienu Latvijā – arī ir aizliegts bērnus kastītēs, bagažniekos, koferīšos iznest ārpus Latvijas teritorijas.

Pievienot komentāru