Tiesnese skaidro, kāpēc uzņēmējam Mārim Martinsonam jāpaliek apcietinājumā

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas izmeklēšanas tiesnese Dina Suipe kategoriski noraida uzņēmēja Māra Martinsona advokāta Didža Vilemsona pausto medijiem, ka tiesas lēmums paturēt M.Martinsonu apcietinājumā, ir “klaji nepamatots”. Tiesas sēdē, vērtējot procesa virzītāja sacīto un kriminālprocesa materiālus, tiesnese secināja, ka uzņēmējs varētu traucēt izmeklēšanai.

“Kriminālprocesa materiāli satur konkrētas ziņas, ka M.Martinsons varētu sazināties ar kriminālprocesā iesaistītām personām un ietekmēt sniegtās liecības,” skaidroja tiesnese D.Suipe.

Analizēt detalizētāk savu lēmumu, tiesnesei liedz likums. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 375.panta pirmo daļu, kriminālprocesa laikā krimināllietā esošie materiāli ir izmeklēšanas noslēpums un ar tiem drīkst iepazīties tikai amatpersonas, kuras veic kriminālprocesu, kā arī personas, kurām minētās amatpersonas attiecīgos materiālus uzrāda šajā likumā paredzētajā kārtībā. Tas nozīmē, ka izmeklēšanas tiesnesis, lemjot par drošības līdzekļa – apcietinājuma, piemērošanu, drīkst iepazīties ar kriminālprocesa materiāliem, kurus tam uzrāda procesa virzītājs, bet savā nolēmumā nedrīkst tos atklāt.

Tiesnese ņēma vērā aizstāvja tiesas sēdē iesniegtos M.Martinsona raksturojumus no vairākām sabiedriskām organizācijām, tomēr konstatēja, ka šobrīd šajā kriminālprocesā tas nevar būt par pamatu, lai nepiemērotu drošības līdzekli – apcietinājumu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 277.panta septīto daļu personai, kuru tur aizdomās vai apsūdz sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā, apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt 24 mēnešus, no tiem pirms tiesas procesā personu atļauts turēt apcietinājumā ne ilgāk par 15 mēnešiem. Ņemot vērā minēto, tiesnese uzskata, ka aizdomās turētā atrašanās apcietinājumā nepārsniedz Kriminālprocesa likumā noteiktos termiņus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru